Stichting Gave – Anita Eenkhoorn Nieuwsbrief 3 (Update November 2022)

Eind september kwam de asielboot aan voor een tijdelijk verblijf in de industriehaven van Genemuiden. Met een handjevol mensen stonden we de asielzoekers te verwelkomen. Na aankomst liep ik samen met enkele vrijwilligers mee met de georganiseerde kennismakingswandeling. Naast vragen over kleding en taallessen, maakte ik kennis met een vrouw uit Nigeria. De corrupte overheid, zo vertelde ze me, ontwricht de gehele samenleving: hoge energieprijzen en inflatie zorgen voor honger. We weten dat ook dit land lijdt onder streng Islamitische groeperingen. Haar naam, zo vertelde ze, betekent: God is goed. Helaas blijft de situatie rond de opvang van asielzoekers schrijnend. De staatsecretaris probeert gemeenten verantwoordelijk te maken door net als bij statushouders, de opvang van asielzoekers te verdelen. Intussen heeft de PKN samen met gemeente Kampen het initiatief de Thuisgevers opgezet. Dit initiatief biedt een oplossing voor de vastgelopen asielopvang door statushouders tijdelijk te huisvesten bij maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld bij kerkelijke gemeenten. Met deze publiek-private samenwerkingen hebben de PKN en de gemeente Kampen samen goede ervaringen opgedaan bij de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Dat kan volgens hen in veel meer plaatsen. Ook ontstond, als reactie op de hulp geboden aan Oekraïners, de vraag bij de Generale Diaconale Commissie van de HHK hoe we er kunnen zijn voor andere vluchtelingen. In Elspeet mocht ik spreken tijdens hun jaarlijkse regionale dag voor diakenen. Mooi om zo samen van gedachten te wisselen hoe er te kunnen zijn voor de vreemdeling binnen onze poorten. Verder ben ik als relatiemanager i.s.m. de lokale kerk en plaatselijke missionaire veldwerkers volop bezig om de start van de House of Joy groeilocaties in Almelo, Arnhem, Amersfoort en Deventer te begeleiden. We hopen dat deze uiteindelijk volledig gaan draaien met een stuurgroep en weekprogramma aan activiteiten en ontmoetingen.

Meer weten? Ga naar www.gave.nl/anitaeenkhoorn  meld je aan voor de nieuwsbrief en/of wordt donateur. Samen kunnen we gastvrij zijn!

Voor de agenda: Op D.V. 7 december hoop ik een presentatie te geven over mijn werk bij Vrouwenvereniging ‘Noadja’

Hartelijke groet, Anita Eenkhoorn

Als relatiemanager:

• Help ik kerken bij hun taak om gastvrij te zijn voor vluchtelingen in asielzoekerscentra en in de wijk;
  • Ben ik verantwoordelijk voor de contacten met de al bestaande- en het opzetten van nieuwe lokale werkgroepen vanuit de kerken rondom AZC’ s, maar ook voor statushouders in de wijk;
  • Geef ik vrijwilligers informatie en advies over het opzetten en uitvoeren van activiteiten zoals bezoekwerk, buddyproject, vrouwen- en kinderwerk en het opzetten van een House of Joy;
  • Help ik bij de organisatie van enkele projecten die stichting Gave organiseert voor vluchtelingen, zoals bijv. de jaarlijkse Vriendinnendag.

Hiervoor werk ik een dag op het kantoor in Harderwijk en 3 dagen in de regio. De medewerkers van Stichting Gave zijn (financieel) afhankelijk van hun achterban. Stichting Gave zet alle giften in voor het directe werk. Helpt u mee om dit werk mogelijk te maken? Dit kan door gebed en/of financiële ondersteuning.

Zie voor gebedspunten en meer informatie mijn nieuwsbrief of volg mij via mijn Facebookpagina ‘Het Gave werk

Archief nieuwsbrieven:

Nieuwsbrief 3 – November 2022 (NIEUW)

Nieuwsbrief 2 – Juli 2022

Nieuwsbrief 1 – Februari 2022

Eerdere jaren:

Nieuwsbrief 3 – Oktober 2021

Nieuwsbrief 2 – Juli 2021

Nieuwsbrief 1 – April 2021

Nieuwsbrief 4 – December 2020

Nieuwsbrief 3 – Oktober 2020

Nieuwsbrief 2 – Juli 2020

Nieuwsbrief 1 – April 2020

Als u mij financieel wilt steunen, kunt u de machtigingskaart invullen en opsturen. Alvast heel hartelijk bedankt voor uw betrokkenheid en steun!

Een hartelijke groet van Anita Eenkhoorn