<< Terug

Zending Verbindt (GZB-nieuws) – Laatste update: 12 januari 2022

Driebergen, 12 januari 2022

Nieuwe gezichten in de kerk

In 2013 begon ds. Peter Kleinbloesem als zendingswerker van de GZB met evangelisatiewerk in een krottenwijk van Lima, de hoofdstad van Peru. Er ontstond een kleine gemeente.

Onlangs was Peter er weer een keer op bezoek. “Lange tijd waren samenkomsten door corona helaas niet mogelijk. Gelukkig sinds een aantal weken weer wel. Wat was het fijn om ook veel nieuwe gezichten te zien in de kerk! Wat ook raakte was de honger naar het Woord van God en het verlangen om met elkaar te zingen. Dat was merkbaar tijdens de dienst, maar ook achteraf. Ik had de eerste zondag een stuk of tien Bijbels meegenomen om uit te delen. Dat bleek lang niet genoeg te zijn. Veel meer mensen vroegen om een Bijbel. De volgende zondag dus nog een doos met Bijbels meegenomen. God bouwt Zijn Koninkrijk!”

Dit is een van de verhalen in het november-nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Vindt u het mooi om te horen hoe God wereldwijd mensen tot geloof brengt en in beweging zet om het Evangelie te delen met anderen? Meld u dan aan via www.gzb.nl/allevolken. De GZB stuurt u het blad met alle plezier toe.

Driebergen, 27 december 2021

De GZB is op zoek naar een Bijbelstudiecoördinator voor Malawi

Wil je je talenten inzetten binnen Gods wereldwijde kerk? Vind je het mooi om samen met groepen actief met de Bijbel bezig te zijn? De GZB zoekt een coördinator voor het uitbouwen en implementeren van een nieuw Bijbelstudieprogramma in Malawi.

De kerk in Malawi groeit hard. Dat is prachtig, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Veel mensen zijn nog niet of nauwelijks thuis in de Bijbel. De partnerkerk van de GZB, de Presbyteriaanse Kerk van Centraal-Afrika (CCAP), wil daar verandering in brengen en is onder leiding van ds. Gert van de Pol een Bijbelstudieprogramma gestart. Dit programma moedigt mensen aan om samen Bijbelstudie te doen. Mensen delen wat het Bijbelgedeelte met hen doet en helpen elkaar om de verbinding te leggen met het dagelijks leven. De Bijbelstudiemethode is erop gericht dat iedereen actief meedoet en dat mensen groeien in hun geloof.

Ds. Gert van de Pol keert in 2022 terug naar Nederland. Om het programma verder uit te bouwen en te integreren binnen de verschillende gemeenten in het zuiden van Malawi, zoekt de GZB een opvolger. Kijk voor meer info over deze en andere vacatures van de GZB op www.gzb.nl/vacatures.

 

Driebergen, 1 december 2021

 

In een paar uur tijd verwoest

Joanne en Willem Folmer werken beiden als arts in Congo, een land geteisterd door armoede en geweld. Afgelopen zomer werd hun ziekenhuis aangevallen door rebellen. Gelukkig zijn de patiënten en de medische staf gespaard gebleven, maar veel van wat de afgelopen jaren is opgebouwd, werd in een paar uur tijd verwoest.

Willem en Joanne waren op dat moment met verlof in Nederland. Het was heftig voor hen om te horen dat ook hun huis verloren was gegaan. Willem: “Tegelijkertijd beseften we ook wel dat het voor ons een relatief probleem was. Asoga, hoofd van de verpleging, was meer dan vijf jaar bezig geweest om een nieuw huis te bouwen. Het was bijna af. En op die ochtend in een enkel uur volledig vergaan. Alles kapot en kwijt.”

“Tienduizenden vluchtelingen in Congo hebben de afgelopen jaren hun hele hebben en houden verloren. In het geweld en de chaos gaat hun leven door. We vinden het soms verbijsterend om de veerkracht van onze collega’s en vrienden te zien. Ondertussen merken we hoe heftig dit voor ze is. En ze zuchten vaak om de chaos in hun land. Hoe lang nog? Hoe vaak nog? Waarom grijpt U niet in God?”

 

 

Driebergen, 17 november 2021

 

GZB verspreidt lichtpuntjes in de donkere dagen voor Kerst

Christenen wereldwijd leven de komende periode toe naar Kerst. We herdenken en vieren de komst van de Heere Jezus. Hij bracht licht in onze donkere wereld. Met een mooie raamsticker ‘Shine your light’ roept de GZB op om het licht van het Evangelie verder te verspreiden. Juist ook nu!

In Praag leven duizenden mensen op straat. Zij zwerven van de ene vuilnisbak naar de andere. Op zoek naar iets te eten. Zeker nu het winter wordt, is het leven voor hen extra zwaar. De kerk van Leendert en Nelleke Wolters, zendingswerkers van de GZB, zet zich al jaren in om eten uit te delen. En als het even kan ook wat kleding en toiletartikelen. Evenals vorig jaar wil ook nu weer een groep vrijwilligers een kerstmoment organiseren. Er is een traditioneel kerstdiner en er worden honderden ‘kerstsokken’ uitgedeeld, gevuld met lekkers en toiletartikelen. Op deze manier verspreiden zij licht in het donkere leven van daklozen in Praag.

Gratis te bestellen: raamposter ‘Shine your light’

Ook in Nederland wil de GZB graag lichtpuntjes verspreiden. Onder de naam ‘Shine your light’ heeft de GZB een prachtige raamsticker ontwikkeld. Centraal staat daarbij de opdracht uit Mattheüs 5:16: “Laat je licht schijnen”. Hoe laat jij je licht schijnen? In de donkere dagen voor Kerst een mooie oproep, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die langs je huis lopen. Laten we met elkaar omzien naar mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De GZB hoopt dat zoveel mogelijk mensen deze – gratis – raamsticker bestellen. Dat kan via www.zendingsmaatje.nl/lichtpuntjes.

Bij de raamsticker deelt de GZB ook inspirerende voorbeelden vanuit Gods wereldwijde kerk van mensen die in hun eigen omgeving licht verspreiden. Doe je mee?

 

 

Driebergen, 3 november 2021

 

“De islam is dé uitdaging voor de wereldkerk”

Met deze uitspraak begint ds. Laurens Jan Vogelaar de aflevering van de GZB-podcast ‘Deel je leven’. Hij vraagt zich als zendingswerker in Indonesië af hoe wij onze roeping richting de islam concreet kunnen maken. En hoe we naast de mensen kunnen staan, di

e een andere religie aanhangen. Hij vertelt hoe we onze naastenliefde naar hen toe kunnen tonen, zoals Jezus dat ook deed met de mensen om Hem heen. Ook stelt hij zich de vraag hoe hij zelf vast kan houden aan zijn ideaal om te leren van de wereldkerk als je ook ruzie en gedoe tegen het lijf loopt? In Indonesië is het gezag van de familie erg belangrijk, dat stijgt boven het gezag van de kerk uit. Des te belangrijker is het dat er bij conflicten een band met Christus mag zijn binnen zo’n familie. In de Bijbel staat een goede gemeenschap met God en elkaar centraal. Dat hoopt Laurens Jan ook uit te kunnen dragen naar de mensen in Sulawesi.

 

 

 

De aflevering met ds. Laurens Jan Vogelaar vindt u op www.gzb.nl/podcast. Bent u na het beluisteren van de podcast geraakt door het verhaal van Laurens Jan en wilt u het werk van de familie Vogelaar steunen? Word dan hun Zendingsmaatje via www.zendingsmaatje.nl.

 

 

 

Driebergen, 20 oktober 2021

Vacatures GZB

Is er bij u, bij jou het verlangen om elders in deze wereld van betekenis te zijn? Ben je flexibel, avontuurlijk en bereid om te leren? En wil je je talenten graag inzetten in Gods wereldwijde kerk? De GZB gaat graag met je in gesprek!

Momenteel zijn er onder andere de volgende vacatures:

  • Docent voor een theologische opleiding in Colombia
  • Onderwijsvrijwilligers voor thuisonderwijs van zendingskinderen
  • Jeugdwerkadviseur voor de kerk op de Filipijnen
  • Netwerkbeheerder voor een theologische opleiding in Colombia
  • Stageplek bij een gemeentestichtingsproject in Praag, Tsjechië
  • Missionair gemeenteopbouwwerker in Albanië

 

Kijk voor meer info en een overzicht van alle vacatures op www.gzb.nl/vacatures.

 

Driebergen, 6 oktober 2021

 

 

Met de Nieuwsgier op reis naar Costa Rica of Indonesië

Wat is hij toch nieuwsgierig! Het liefste wat hij doet is zijn vleugels uitslaan en verre landen bezoeken. Niet alleen om heerlijk op vakantie te gaan – dat ook – maar ook om te zien wat de GZB daar doet. Bent u voor de kinderen van de (zondags)school of club op zoek naar een leuk programma om samen met zending bezig te zijn? Kijk dan snel even op www.gzb.nl/wereldkids.

Bij diverse landen heeft de GZB een programma samengesteld met onder andere verhalen uit de wereldkerk, filmpjes, een Bijbelverhaal met verwerking, bijpassende spellen en een creatieve verwerking! Maar het leukste is toch wel de aflevering van GZBtv. De eerste gaat over Costa Rica en er is er ook één beschikbaar over Indonesië.

 

Driebergen, 22 september 2021

 

“Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen”
Werken en leven in Zuid-Soedan? Jeannette de Groot moest er niet aan denken. “Laat dat maar aan jonge mensen over, die het avontuur willen opzoeken”, zei ze tegen haar man Peter. Toch vertrok ze drie jaar geleden naar deze regio. “Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen”, zegt Jeannette. Hoe ging dat precies? Dat kunt u beluisteren in de GZB-podcast die te vinden is op www.gzb.nl/podcast. Ze vertelt hoe ze samen met haar man al drie jaar als zendingswerker in het vluchtelingenkamp in Oeganda werkt, waar mensen in tenten wonen omdat ze gevlucht zijn voor de oorlog. Ze staat hen bij en geeft hen voorlichting over gezondheidszorg, waardoor de mensen in het kamp minder snel ziek worden. Ook vertelt ze op aangrijpende wijze hoe eenzaam haar bestaan soms is, te midden van de lokale bevolking. Maar bovenal geeft ze aan hoeveel het waard is om Gods leiding te volgen naar de plek die Hij je wijst.

 

Bent u na het beluisteren van de podcast geraakt door het verhaal van Jeannette en wilt u het werk van haar en haar man Peter steunen? Word dan hun Zendingsmaatje via www.zendingsmaatje.nl.

 

 

Driebergen, 8 september 2021

Tegen de stroom in

In het wereldbeeld van veel Afrikanen neemt magie en voorouderverering een belangrijke plek in. Ook voor christenen is het niet ongebruikelijk om in tijden van crisis een traditionele genezer te bezoeken.

 

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog, zendingswerkers in Malawi: “Toen onze vriendin Hedwig borstkanker kreeg, is ze op een bijzondere manier tot geloof gekomen. Toch was ze als jonge christen naar een ‘ziener’ geweest om te weten wie haar deze ziekte had gestuurd. De ziener wist het: een familielid had haar vervloekt. De traditionele genezer kon wel iets regelen. Hij stuurde een boze geest die wraak zou nemen. Hedwig weet nu dat haar familielid niets met haar ziekte te maken heeft gehad. Ze is ook steeds meer vrijgekomen van negatieve geestelijke bindingen uit het verleden. Toen ze ging trouwen, en Willem-Henri het huwelijk mocht inzegenen, was ze vastbesloten dat er geen traditionele rituelen mochten plaatsvinden.”

 

Het verhaal van Hedwig is te lezen in het onlangs verschenen nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Dit keer stond het blad in het teken van Evangelie en cultuur. Welke invloed heeft de cultuur waarin we opgroeien op ons geloof? Wilt u Alle Volken in het vervolg ook ontvangen? Meld u dan aan via www.gzb.nl/allevolken.

 

Zending verbindt Nederland met Gods wereldwijde kerk. Samen met u willen we mensen over de hele wereld bereiken met het Evangelie. We willen werken aan gemeenten waar iedereen welkom is, waar mensen groeien in geloof, waar oog is voor elkaar en voor kwetsbare groepen in de samenleving. Kijk voor meer info op gzb.nl.