<< Terug

Zending Verbindt (GZB-nieuws) – Laatste update: 14 juni 2024

Driebergen, 14 juni 2024

GZB en IZB bieden unieke kans om kennis te maken met pioniersplekken in Duitsland

Hoe bereik je mensen van buiten de kerk met het christelijk geloof? Is dat een vraag die ook jou bezighoudt? De GZB en IZB bieden je de unieke mogelijkheid om je te laten inspireren door het evangelisatiewerk in Duitsland.

De kerk in met name het oosten van het land is klein. Veel mensen weten nauwelijks iets over het christelijk geloof. Juist hier willen zendingswerkers Gerrit & Jorine van Dijk en Gerard & Janneke de Wit Gods liefde delen. Maar hoe doe je dat in een omgeving waar religie geen plek meer heeft in de samenleving?

Periode van zaaien

Vele jaren hebben beide families geïnvesteerd in het leggen van contacten en het organiseren van allerlei activiteiten, zoals een kinderclub, openlucht kerstfeest en een straatcafé. Na een periode van zaaien, groeien er nu in de steden Schwerin en Rostock langzaam maar zeker christelijke gemeenschappen.

Met een missionair bewust reisgezelschap gaan we bij hen op bezoek. Om te zien hoe zij in een context waarin bijna niemand God kent nieuwe wegen zoeken om in woorden en daden als kerk zichtbaar te zijn in de samenleving. Hoe? Hierover gaan we met elkaar, de zendingswerkers en de kerk in Duitsland in gesprek! Zodat we met hernieuwde energie verder kunnen!

Reis naar Duitsland

De reis vindt plaats van 4 t/m 8 oktober 2024 en kost € 695. De doelgroep zijn missionair bewuste mensen, zoals bijv. evangelisatie-ouderlingen, mensen die actief zijn binnen een pioniersplek of een afgevaardigde van de zendings- en evangelisatiecommissie. Interesse? Kijk voor meer info op www.gzb.nl/reizen.

 

 

Driebergen, 29 mei 2024

‘De kerk heeft een goede reputatie bij de bevolking. Hoe mooi is het als je daarvoor mag werken’

Ds. Peter de Groot zocht naar een manier om zijn enthousiasme voor God te delen. Via een opleiding Theologie, sabbatical in Ethiopië en een periode als wijkpredikant in de kerk, komt hij samen met zijn vrouw Jeannette in Zuid-Soedan terecht. Over deze weg delen Peter en Jeannette in een prachtig interview hun zoektocht.

Laat je inspireren, lees het interview op gzb.nl/roeping-zuid-soedan

 

 

Driebergen, 24 mei 2024

‘Zuid-Soedan? Daar wilde ik echt niet naartoe!’

Na een gesprek met de GZB krijgen Peter en Jeannette de Groot de vacature voor Zuid-Soedan naar hen toegeschoven. Jeannette: “Die vacature hadden we natuurlijk ook gezien op de website. Maar Zuid-Soedan? Daar wilde ik echt niet naartoe! Ik vond het een heel onveilig land, waar oorlog woedde en waar groepen mensen zomaar de wapens konden opnemen. Ik dacht ook dat het een basic leven zou zijn en dat er overal slangen en schorpioenen zouden zijn.”

Toch hebben zij uiteindelijk 6 jaar de kerk in Zuid-Soedan gediend. Lees in het uitgebreide interview hoe God stap voor stap de deur naar Zuid-Soedan opende.

 

Driebergen, 7 mei 2024

Gebedsbijeenkomst ‘Op weg naar Pinksteren’

Zending zonder gebed is ondenkbaar! We hopen dan ook dat zoveel mogelijk mensen meedoen met de online gebedsbijeenkomst die we op D.V. woensdagavond 15 mei organiseren.

Tijdens deze sessie zullen Sijmen en Annelies den Hartog, zendingswerkers in Thailand, hun ervaringen delen over hoe zij hun roeping voor zending hebben ontvangen en beantwoord, en hoe zij het Evangelie verspreiden onder de mensen in Thailand. Daarna zullen we gezamenlijk bidden voor het zendingswerk.

De sessie begint om 19.00 uur en zal plaatsvinden via Zoom. De voertaal is Nederlands, dus iedereen is van harte welkom om deel te nemen. We zullen de sessie uiterlijk om 19.45 uur afsluiten.

Het zou geweldig zijn als alle gemeenten in Nederland vertegenwoordigd zijn. We hopen dat we met elkaar iets mogen meemaken van wat er gebeurde vlak voor de uitstorting van de Heilige Geest: “Deze bleven allen eensgezind volharden in het bidden en smeken” (Handelingen 1:14).

Kijk voor meer info en de link om mee te doen op gzb.nl/gebedsbijeenkomst

 

Driebergen, 18 april 2024

Ook jij bent geroepen!

Deel je leven, zet jouw gaven en talenten in voor de wereldkerk

De GZB zoekt een…

 • Teamleider Buitenland om leiding te geven aan een team van 15 regiocoördinatoren, programmaleiders en programmamedewerkers. Je helpt met het ontwikkelen van visie en programma’s met onze partnerkerken in het buitenland.
 • Theoloog/Gemeentebegeleider Albanië en Kosovo om de jonge kerken helpen te groeien in discipelschap, diaconaat en jeugdwerk. Ook geef je les op de Bijbelschool.
 • Regiocoördinator Midden-Oosten en Noord-Afrika om strategisch en coördinerend mee te denken met de buitenlandse partners in deze kwetsbare kerk, waar weinig christenen wonen.
 • Docent Theologie in Zuid-Soedan om in een land met nauwelijks voorzieningen te helpen bij de opbouw van de kerk.
 • Arts in Centraal-Azië om mensen in afgelegen gebieden toegang te bieden tot goede gezondheidszorg.
 • Vrijwilliger projectleider financiële uitzendingen om een bijdrage te leveren aan het stroomlijnen van de financiële processen.

 

Interesse? De GZB gaat graag met je in gesprek! Kijk voor meer info op www.gzb.nl/werkenbij of neem vrijblijvend contact op met Harriët Ritman, hritman@gzb.nl

 

 

 

Driebergen, 28 maart 2024

Ga je mee op reis naar Frankrijk?

Wil jij samen met andere Nederlandse jongeren je geloof delen in Frankrijk? Je gaat samen met de gemeente in Thiers activiteiten in de wijk organiseren, en meehelpen met de renovatie van het kerkgebouw. Natuurlijk gaan we ook op pad om de omgeving te verkennen, houden we Bijbelstudies en zorgen we voor veel gezelligheid met elkaar!

 

Geef je nu op voor deze of een van de andere mooie reizen die de GZB in 2024 organiseert:

 • 12 juli-22 juli | Jongerenreis naar Frankrijk
 • 21 september-28 september | VITA-Vrouwenreis Albanië | in 2024 Albanese vrouwen ontvangen; najaar 2025 op reis
 • 4 oktober-8 oktober | Inspiratiereis voor pioniers en missionaire gemeenteleden naar Duitsland
 • 24 oktober-2 november | Oriëntatiereis aspirant-zendingswerkers naar Colombia

 

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.gzbexperience.nl/reizen.

 

 

Driebergen, 14 maart 2024

“Ik begon van mijn man te houden”

 

Vera: “Toen de Sovjet-Unie ineenstortte, was het leven moeilijk. Er was veel wanhoop, uitzichtloosheid en armoede. Ik probeerde iets te verdienen door uien te oogsten of katoen te plukken. Mijn man had me verlaten. Ik zag het leven niet meer zitten en ging op mijn eigen manier op zoek naar God. Ik zei: ‘Als U bestaat, verander dan mijn leven!’ Na twee jaar kwam mijn man terug. Hij was tot geloof gekomen en God had hem verteld dat hij moest terugkeren. Hij was een ander mens geworden en ik wilde de God die hem had veranderd ook kennen. Ik had nog nooit een boek gelezen, maar ik ging de Bijbel lezen. Toen begon ik ook van mijn man en zijn ouders te houden; dat kon ik eerder niet. Zo beantwoordde God mijn gebed om mijn leven te veranderen.”

 

Het verhaal van Vera en nog twee gelovige vrouwen in Centraal-Azië is te lezen in het laatste nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Wilt u meer inspirerende verhalen lezen uit Gods wereldwijde kerk? Meld u dan nu aan via www.gzb.nl/allevolken en u krijgt het blad 4 x per jaar thuisgestuurd.

 

Driebergen, 29 februari 2024

Heel hartelijk dank voor uw steun!

Wat is het hartverwarmend om te zien hoe mensen wereldwijd zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens en met hen het Evangelie delen. De GZB is dankbaar dat we samen met u een schakel mogen zijn in het werk in Gods Koninkrijk.

Dankzij uw steun en betrokkenheid zijn er ook in 2023 weer mooie dingen gerealiseerd:

 • 614 maaltijden zijn uitgedeeld aan daklozen in Centraal-Azië. Hun situatie is schrijnend, vooral in de winter wanneer de temperaturen tot ver onder nul dalen.
 • 100 kerken in Peru kregen hulp en onderwijs om hen op weg te helpen bij hun verlangen om nieuwe gemeenten te stichten.
 • 22 studenten vanuit de Arabische wereld hebben een bijdrage ontvangen voor hun opleiding aan de theologische school in Beiroet.
 • 86 kinderen van voorgangers in India konden met steun van de GZB naar school. Die hulp is hard nodig, want sommige ouders overwegen om te stoppen met hun werk voor de kerk, omdat het salaris veel te laag is om van rond te komen.
 • 400 mensen in Malawi hebben een huwelijkscursus vanuit Bijbels perspectief gevolgd. Het resultaat: eer harmonie, de liefde wordt opgemerkt door gezinsleden en er is geloofsgroei.
 • 15 kerken in Albanië en Kosovo nemen deel aan een trainingsprogramma waarbij thema’s aan de orde komen zoals discipelschap, diaconaat en jeugdwerk. In een land waar jarenlang voor religie geen plek was en de meeste christenen pas een paar geleden tot geloof zijn gekomen, is dit enorm waardevol.

 

Dit en nog veel meer werk is alleen mogelijk dankzij u! In 2023 ontving de GZB in totaal zo’n 8,1 miljoen aan baten. Met die steun konden we zo’n 44 zendingswerkers uitzenden en 230 projecten steunen. Heel hartelijk dank daarvoor!

 

Driebergen, 20 november 2023

‘Zend mij’ – de meeting als je interesse hebt in zending

Wat is Gods plan met mijn leven? Wat kan ik doen om God te dienen in deze wereld? Past zending bij mij?

Zijn deze vragen en gedachten herkenbaar voor jou? Kom dan zaterdagmorgen 25 november naar ‘Zend mij!’, dé meeting als je interesse hebt in een uitzending via de GZB.

Een zendingswerker vertelt je over de mooie, maar ook uitdagende kanten van het leven in het buitenland. Je hoort meer over de werkwijze en de vacatures van de GZB. En uiteraard is er ook ruimte voor jouw vragen.

Aarzel niet, maar zet de eerste stap. We kijken uit naar jouw komst!

De bijeenkomst vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 in Driebergen.

Kijk voor meer info en aanmelden op www.gzb.nl/zendmij.

 

Driebergen, 8 november 2023

Ontmoet Randa tijdens het VITA-vrouwenevent 

Wat vrouwen in Nederland en wereldwijd met elkaar verbindt, is dat ze graag hun leven met elkaar delen. Daarom organiseert de GZB op vrijdagavond 17 november een VITA-vrouwenevent over het thema ”Deel je leven”.

Predikantsvrouw en kerkplanter Randa Lotfallah uit Egypte vertelt over hoe vrouwen in Egypte het Evangelie en hun leven met elkaar delen. Schrijfster en spreekster Nieske Selles gaat interactief met de bezoekers in gesprek over dit mooie thema. Zendingswerker Marja Lichtendonk zal vertellen hoe zij haar leven deelde in Bosnië en Herzegovina.

Heb je zin in een bezinnend en gezellig avondje uit met een vriendin? Meld je dan aan voor dit – gratis – VITA-vrouwenevent van de GZB en kom op vrijdag 17 november vanaf 19.30 uur naar Hebron Missie, Jan van Zutphenweg 4 in Amerongen.

Meer informatie en aanmelding: www.gzb.nl/vrouwenevent.

 

Driebergen, 1 november 2023

College-tour met ds. Manassa Yousef en Gert-Jan Segers op D.V. 15 november

“Wil de kerk groeien, dan moet ze in beweging komen en buiten de muren kijken.” Dat is het credo van ds. Manassa Yousef uit Egypte. Met hart en ziel is hij betrokken bij het stichten van nieuwe gemeenten in de Nijldelta. In november komt hij naar Nederland om zijn ervaringen met ons te delen. Oud-zendingswerker in Egypte en voormalig politicus Gert-Jan Segers bevraagt hem tijdens een college-tour op woensdagavond 15 november in Amersfoort. Dochter Eline Segers – opgegroeid in Egypte – zingt tijdens het programma een aantal liederen.

Wat kun je verwachten?

 • Interview met ds. Manassa Yousef over wat er gebeurt als de kerk buiten de muren kijkt
 • Interactie over missionair kerk-zijn in Nederland: hoe komen wij in beweging?
 • Luistermomenten met Eline Segers
 • Onderlinge ontmoeting

 

Van harte welkom!

 • Plaats: Hart van Vathorst, Angelinapolder 3 in Amersfoort
 • Vanaf 19.30 uur welkom voor een bak koffie of thee in de sfeer van het Midden-Oosten
 • Start programma 20.00 uur

 

Reserveer je gratis ticket via www.gzb.nl/najaarsevent.

Ds. Manassa Yousef: “Het is mijn droom om elk gebied te bereiken waar nog geen kerk is. Ik kijk ieder jaar naar de kaart van Egypte om te zien waar we nu zijn en waar we nog naar toe moeten. We hopen dat er uiteindelijk van Salum tot Shalateen, van de grens bij Libië tot aan Sudan, gemeenten zullen ontstaan. Zo bereiken we de onbereikten met het Evangelie van Gods liefde.”

Gert-Jan Segers:

“De kerk in Egypte is al 2000 jaar oud en christenen leven daar al eeuwen als minderheid. Als Nederlandse christenen kunnen we zoveel van hen leren en elkaar als leden van een wereldwijde kerk bemoedigen. Ik zie daarom uit naar de ontmoeting tussen Egyptische en Nederlandse broeders en zusters in Amersfoort. En hopelijk ontmoet ik jou daar ook!”

 

 

Driebergen, 25 oktober 2023

Drie evenementen bij de GZB in november

We kijken terug op mooie events en ontmoetingen bij de GZB dit jaar! De GZB-dag, diverse gemeenteavonden en de komst van inspirerende gasten, zoals die van ds. James Lule de afgelopen weken. Deze momenten inspireren, zetten aan het denken en raken diep. Ook in november organiseren we nog drie evenementen, waarbij we de verhalen van de wereldkerk mogen delen met de Nederlandse kerk.

Op D.V. woensdag 15 november is er een college-tour met ds. Manassa Yousef en Gert-Jan Segers in Amersfoort. Tijdens de avond is er ook ruimte voor interactie met de sprekers en zijn er luistermomenten met Eline Segers. In Amerongen is op D.V. vrijdag 17 november het VITA-vrouwenevent, een inspirerende avond uit met vriendinnen. Randa Lotfallah uit Egypte, Nieske Selles en Marja Lichtendonk delen hun getuigenis.

Denk jij weleens na over zending en de mogelijkheid om uitgezonden te worden? Zoek je naar wat Gods weg is en hoe jij jouw gaven en talenten kunt inzetten voor de wereldkerk? Dan ben je op D.V. zaterdagochtend 25 november van harte welkom in Driebergen bij ‘Zend mij!’ Meer informatie over de evenementen is te vinden op www.gzb.nl/events.

 

Driebergen, 16 augustus 2023

Samen Bijbellezen in de koffieshop

Vigo en MoeHem uit Thailand runnen een koffieshop, zo één met echte koffie. Ze zijn barista in hart en nieren. Ze houden ook veel van Jezus. De koffieshop is van de vader van Vigo. Hij heeft niets met Jezus en zou graag willen dat zijn dochter er net zo over dacht. Dit levert natuurlijk enorme spanning en vragen op. Ga je naar de kerk, waar je het liefst wilt zijn en zet je de relatie met je familie op het spel of doe je de winkel open? Samenzijn met medegelovigen is niet iets om op te geven, daarom komen we elke week bij elkaar – in de koffieshop – om samen de Bijbel te lezen.

Bidden
Bid dat Vigo en MoeHem ondanks alle weerstand vanuit hum omgeving met vreugde Jezus blijven volgen. Bid dat zij en jij iemand kennen die je aanmoedigt en dat God laat zien wie jij kan aanmoedigen.

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wil je meer weten over het werk van de GZB in Thailand? Kijk dan op www.gzb.nl/thailand

 

Driebergen, 25 juli 2023

In de kerk vond Fatima vrede en rust

Fatima is een jonge vrouw uit Noord-Afrika*. Vier jaar geleden is ze tot geloof gekomen. Een goede vriendin vertelde haar over de Heere Jezus en al snel wilde ze meer over Hem weten. Fatima wist helemaal niet dat er christenen woonden in haar land. Op een gegeven moment trok ze de stoute schoenen aan: “Ik wil met je mee naar de kerk.” En daar gebeurde het: “Ik voelde een vrede en een rust in m’n hart die ik nog nooit had ervaren en ik wist gelijk, dit is van God.” Ze is Bijbelstudie gaan doen en heeft zich inmiddels laten dopen. “Ik ben echt door God gevonden”, zegt ze. Ze straalt van blijdschap als ze haar verhaal vertelt.

Bidden

Bid voor Fatima en alle andere moslims in Noord-Afrika die tot geloof in Jezus zijn gekomen. Bid dat ze het vol mogen houden en niet zullen afhaken. Juist als de druk vanuit de familie vaak ontzettend groot is.

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. * Fatima is niet haar echte naam en om veiligheidsredenen noemen we hier ook niet het land. Wil je meer weten over het werk van de GZB? Kijk dan op www.gzb.nl

 

 

Driebergen, 11 juli 2023

Julia uit Rusland zoekt concrete manieren om het goede te doen

Julia woont in Rusland. Klimaat en milieu zijn geen thema’s waar de mensen om haar heen mee bezig zijn. Hun land heeft immers eindeloze natuur. Daarnaast zijn er genoeg andere problemen. Julia vindt dat christenen juist wél voor Gods schepping moeten zorgen.
Als enige in haar wijk begon ze met afval scheiden. Dat wordt in haar land niet gescheiden opgehaald. Ze bewaart glas, papier en plastic op haar balkon en maakt dan met tassen vol de reis naar de milieustraat buiten de stad. Eerst verklaarden mensen haar voor gek, maar door haar vriendelijke vastberadenheid doen nu ook de buren en een paar gemeenteleden mee. Ze deelt haar kennis met kerken door materialen voor gemeentekringen te schrijven.

Bidden
Veel mensen in Rusland zijn atheïst. Bid voor christenen die een concrete manier zoeken om het goede te doen. Bid dat ze ook nu, in deze onrustige oorlogstijd, anderen over Gods grote daden kunnen vertellen.

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wil je meer weten over het werk van de GZB? Kijk dan op www.gzb.nl

 

Driebergen, 27 juni 2023

Net als Bledi bidden voor je dorp of stad

Bledi uit Albanië is getrouwd met Rahel, een vrouw uit Zwitserland. Jarenlang hebben ze in haar vaderland gewoond. “We geloofden echter dat het Gods plan is om dienstbaar te zijn in Albanië. Juist ook in een land waar veel jongeren wegtrekken voor een beter bestaan elders. Nu wonen we samen met onze vier kinderen in mijn geboorteplaats Laç. Wat is het wonderlijk om te zien hoe God voorziet in alles wat we nodig hebben.”

 

 

Bledi is voorganger van een gemeente die is ontstaan toen hij samen met twee mannen ging bidden voor Gods plan met Laç. Bidden doen ze nog steeds: tien mannen komen drie keer per week bij elkaar om te bidden voor hun stad.

Bidden
Dank God voor de gemeente die dankzij de inzet van Bledi is ontstaan. Bid dat deze gemeente een baken van hoop mag zijn. Bid ook voor je eigen stad of dorp en vraag welke rol jij mag hebben in Zijn plan.

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wil je meer weten over het werk van de GZB in Albanië? Kijk dan op www.gzb.nl/albanie

 

Driebergen, 13 juni 2023

Dit was de God naar Wie ik steeds op zoek was geweest”

 Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” Toen Hajrid uit Albanië een Bijbel kreeg en Johannes 3:16 las, raakten deze woorden zijn hart. “Dit was de God naar Wie ik steeds op zoek was geweest. Een God die ons liefheeft, ons aanvaardt zoals we zijn en die ons hoop en kracht geeft. Sinds die tijd ga ik naar de kerk en wil ik meer weten.”

 Religie verboden
Jarenlang was er in Albanië geen plek voor religie. Gelukkig is dat nu anders. De protestantse kerken in het land zijn echter nog jong en klein. Ze verlangen ernaar om niet alleen te groeien in aantal, maar willen ook graag van betekenis zijn voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Ze weten echter niet altijd hóe. De GZB helpt hen daarom graag! Zendingswerker Aad van der Maas verzorgt in verschillende gemeenten lessen over thema’s zoals discipelschap, diaconaat en jeugdwerk. Hajrid: “We kijken er altijd naar uit dat Aad bij ons komt. De lessen zijn belangrijk, gaan over de basale dingen van het geloof en zijn heel praktisch.”

Vrijmoedig getuigen

De gemeente van Hajrid in de stad Lushnjë bestaat pas vier jaar. De wekelijkse kerkdiensten worden door zo’n 40 à 60 mensen bezocht. Bijna iedereen helpt actief mee; zelf is Hajrid leider van het aanbiddingsteam. Ook al zijn de meeste gemeenteleden zelf nog niet zo lang christen, toch delen zij vrijmoedig hun geloof. Er zijn zelfs plannen om in een naburige plaats een nieuwe gemeente te stichten.

Het verhaal van Hajrid is te lezen in het laatste nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Wilt u meer inspirerende verhalen lezen uit Gods wereldwijde kerk? Meld u dan nu aan via www.gzb.nl/allevolken en u krijgt het blad 4 x per jaar thuisgestuurd.

 

Driebergen, 30 mei 2023

Wilt u, wil jij van betekenis zijn voor de wereldwijde kerk?

 

De GZB zoekt een…

 • Docent Theologie in Zuid-Soedan om in een land met nauwelijks voorzieningen te helpen bij de opbouw van de kerk.
 • Stadszendeling in Mozambique om te helpen bij evangelisatie en kerkplanting in grote steden.
 • Toeruster in Costa Rica om de kerk te helpen meer oog te krijgen voor de meest kwetsbaren in de samenleving, zoals drugsverslaafden, eenzame ouderen of kinderen in achterstandswijken.
 • Marketeer en kerkplanter in Peru om de kerk te helpen bij haar droom om nieuwe gemeenten te stichten.
 • Jeugdwerker in Albanië om de nog jonge gemeenten in Albanië te trainen en te begeleiden bij het opzetten van het jeugdwerk.
 • Communicatieprofessional in Kroatië om verhalen te delen over hoe God werkt in een postcommunistische samenleving.
 • Arts in Centraal-Azië om mensen in afgelegen gebieden toegang te bieden tot goede gezondheidszorg.
 • Gemeentestichter en studentenwerker in Thailand om in een boeddhistisch land met jongeren en ouderen het Evangelie te delen.

Interesse? De GZB gaat graag met je in gesprek!

Kijk voor meer info op www.gzb.nl/vacatures of neem vrijblijvend contact op met Harriët Ritman, hritman@gzb.nl

 

Driebergen, 16 mei 2023

“Sindsdien ken ik de kracht van gebed en ga ik niet meer naar de toverdokter”

Thomas woont op het platteland van Malawi. Ondanks dat hij christelijk is opgevoed, zocht hij zijn heil bij een toverdokter.

Thomas: “Een paar jaar geleden werd mijn vrouw ernstig ziek. Ik ging, zoals veel Malawiërs naar de toverdokter en betaalde hem voor hulp. Hij kon echter niets doen, zei hij, omdat familieleden mijn vrouw hadden vervloekt. Teleurgesteld en bang ging ik naar huis. Daar trof ik echter vrouwen van de vrouwenvereniging van de kerk die voor en met mijn vrouw baden. Ze viel in een rustige en helende slaap en knapte op. Sindsdien ken ik de kracht van gebed en ga ik niet meer naar de toverdokter.”

Anneloes Meijer, zendingswerker in Malawi: We horen het hier regelmatig, mensen betalen een toverdokter veel geld in de hoop gezondheid en welvaart te ontvangen. In de Bijbel gaat het anders. Jakobus nodigt ons uit om te bidden. En niet alleen voor onszelf, hij benadrukt juist om vóór elkaar te bidden. Niet tegen een hoge prijs, zoals bij de toverdokters. Nee, we mogen tot hem komen om niets. Uit genade. Ik wil je dan ook – samen met Jakobus – uitnodigen om te bidden voor elkaar. Voor je familie, vrienden en ook voor de christenen in de wereldwijde kerk. Bidden kan en mag altijd. Een belangrijke les die het leven van de vrouw van Thomas Chitenga heeft gered.

Bidt u ook mee voor de wereldwijde kerk? Op www.gzb.nl/gebed deelt de GZB elke dag een concreet gebedspunt.

 

Driebergen, 2 mei 2023

Biddend op weg naar Pinksteren

 

Zendingswerk kan niet zonder gebed! Bidt u in de week voor Pinksteren mee tijdens de vier korte online gebedsbijeenkomsten die de GZB organiseert?

Van maandag 22 mei tot en met donderdag 25 mei organiseert de GZB vier gebedsbijeenkomsten. Tijdens elke bijeenkomst zal één van de zendingswerkers iets vertellen over wat hij/zij heeft geleerd over de kracht van het gebed, waarna we ook met elkaar bidden.

 • Maandag 22 mei: Herman & Anneloes Meijer, zendingswerkers in Malawi
 • Dinsdag 23 mei: Johan & Willeke Vrij, zendingswerkers in Albanië
 • Woensdag 24 mei: Rob & Sijda Wesselink, zendingswerkers in Egypte
 • Donderdag 25 mei: William & Monica Jansen, zendingswerkers op de Filipijnen

 

Het zou geweldig zijn als alle gemeenten in Nederland vertegenwoordigd zijn. We hopen dat we met elkaar iets mogen meemaken van wat er gebeurde vlak voor de uitstorting van de Heilige Geest: “Deze bleven allen eensgezind volharden in het bidden en smeken” (Handelingen 1:14).

De bijeenkomsten starten om 19.00 uur, duren maximaal 45 minuten en worden gehouden via Zoom. Kijk voor meer info en de links om mee te doen op www.gzb.nl/gebedsbijeenkomsten.

 

Driebergen, 15 maart 2023

Bidden voor het zendingswerk

 

Het zendingswerk kan niet zonder uw gebed. Niet voor niets is het jaarthema van de GZB in 2023 dan ook ‘Bid, zonder ophouden’. Op www.gzb.nl/gebed vindt u voor elke dag een concreet gebedspunt. Bidt u mee?

 

In plaats van elke dag de website te bezoeken is het makkelijker als u op uw telefoon een snelkoppeling maakt naar de gebedspunten. Dat gaat als volgt:

 • iOS (iPhone): Gebruik de webbrowser Safari. Ga naar gzb.nl/gebed. Klik op het deelicoontje en kies voor ‘Zet op beginscherm’. Voeg de snelkoppeling toe en je hebt voortaan de GZB-gebedsapp op je telefoon staan.
 • Android (meeste andere telefoons): Ga naar gzb.nl/gebed. Klik bovenin op instellingen en kies de optie ‘Toevoegen aan Startscherm’. Voeg de snelkoppeling toe en je hebt voortaan de GZB-gebedsapp op je telefoon staan.

Het is echter ook mogelijk om de gebedspunten per mail te ontvangen. U kunt zich hiervoor aanmelden via tel. 0343-512444, e-mail gebed@gzb.nl of via het formulier op www.gzb.nl/gebed.

Alvast heel hartelijk dank voor uw betrokkenheid en gebed voor het werk van de GZB!

 

Driebergen, 28 februari 2023

Vogels in de kerk

Herman Meijer, zendingswerker in Malawi: “Toen ik kind was en in Elspeet kerkte, zat er een keer een vogel in de kerk. Grote consternatie. 800 paar ogen volgden (al dan niet stiekem) het nerveuze gefladder van de vogel die om de zoveel minuten vanachter het orgel tevoorschijn kwam. Gelukkig vond de vogel na verloop van tijd zelf de uitgang en was gevlogen.

Buiten de westerse wereld zitten er eigenlijk altijd vogels in de kerk. Ook vanmorgen. Een aantal mussen vliegt vrolijk en vrij door het kerkgebouw tijdens de dienst. Het blijde hemelrond wordt af en toe verwisseld met de houten gewelven van de kerk. Zo moet het vroeger in de tabernakel ook zijn gegaan. Mus en zwaluw vinden letterlijk een plekje in het huis van God. Het ontroerde me vanmorgen een beetje.

Hoogste lied
Zodra er tijdens de dienst even een stilte valt, hoor je het gekwetter van de vogels. De lofzang wordt vanmorgen door mens en mus aangeheven. Die vogels hier in de kerk hebben het maar getroffen, want gelukkig zijn zij die in het huis van God wonen en Hem voortdurend loven (Psalm 84 vers 5).
De kerk, een plek voor vogels van verschillend pluimage: pechvogels, vreemde vogels, gladde vogels, slimme vogels en geluksvogels. Elke vogel zingt zoals het gebekt is, samen zingen we het Hoogste lied.”

Herman en Anneloes Meijer zijn door de GZB uitgezonden naar Malawi. Kijk voor info en om hun werk te steunen op www.gzb.nl/meijersmetmissie.

Driebergen, 7 februari 2023

Torenhoge inflatie stort miljoenen mensen in extreme armoede

 

Gelukkig nieuwjaar! Dat is voor miljoenen mensen maar de vraag. Door de wereldwijde inflatie komen steeds meer mensen in de problemen. Lokale kerken doen wat ze kunnen om hulp te bieden, maar worden zelf ook getroffen door de toenemende armoede. Kerkenhelpenkerken, een initiatief van de GZB, CGK en Verre Naasten is daarom de actie ‘Gelukkig nieuwjaar?’ gestart.

De prijzen voor voedsel en energie rijzen de pan uit. Dat raakt vooral mensen die toch al moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Miljoenen mensen slaan noodgedwongen maaltijden over. Ze laten ziekten onbehandeld, hebben geen geld voor het openbaar vervoer om naar hun werk te gaan en moeten kiezen of ze medicijnen kopen of maïs. Voor hen geen gelukkig nieuwjaar.

Helpt u mee?

Gelukkig Nieuwjaar! Niet zomaar een loze kreet als we als kerken de handen ineen slaan en tot zegen zijn voor mensen die leven in extreme armoede. De GZB, CGK en Verre Naasten roepen daarom Nederlandse christenen op om via www.kerkenhelpenkerken.nl geld te doneren voor noodhulp, zodat gedupeerde gezinnen kunnen overleven. Helpt u mee?

 

Driebergen, 25 januari 2023

Hartelijk welkom op de GZB-dag D.V. zaterdag 18 maart!

Je onderdeel voelen van Gods wereldwijde kerk… dat kan tijdens de GZB-dag D.V. zaterdag 18 maart in Barneveld. Er zijn inspirerende sprekers uit Malawi en de Filipijnen en activiteiten voor jong en oud. Van harte welkom!

U kunt kiezen of u ’s middags of ’s avonds komt. Wilt u met kinderen en/of tieners komen? Kies dan voor de middag! Want dan is er ook een tof programma speciaal voor hen. In de avond is er na het podiumprogramma een gezellig GZB-jongerencafé. Voor alle leeftijden is de GZB-dag de moeite waard!

Aanmelden noodzakelijk

Bij het podiumprogramma om 14.00 uur en 19.30 uur is er plaats voor maximaal 750 personen (exclusief kinderen). Aanmelden is daarom noodzakelijk.

Tussen 16.00 en 19.00 is iedereen welkom op het ontmoetingsplein; er zijn workshops, GZB-stands, kraampjes met een hapje en een drankje én er is een veiling.

‘Bid, zonder ophouden’

Het thema van de GZB-dag is ‘Bid’. Ds. Hastings Phale, een bevlogen evangelist uit Malawi is één van de sprekers: “Wij moeten onszelf voortdurend de vraag stellen: hoe kunnen wij zonder ophouden bidden voor degenen die nog niet bereikt zijn met het Evangelie? Als christen ben je krachteloos zonder gebed.” Met zijn verhaal wil hij ons aanmoedigen om ook zelf het geloof te delen, maar vooral ook om dat te doen in afhankelijkheid van God.

Waar?

De GZB-dag vindt plaats in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Voelt u zich betrokken bij Gods wereldwijde kerk, dan mag u deze dag niet missen! Meld u daarom snel aan via www.gzb.nl/gzb-dag.

 

 

Driebergen, 28 december 2022

Ds. Peter Kleinbloesem: “In mijn leven ben ik altijd bezig met de naaste in nood”

“Ik hoop voor de GZB regelmatig naar Colombia te gaan. In de miljoenenstad Medellín staat een kerk in de zogeheten ‘straat van de zonde’. De verkoop en het gebruik van drugs is er enorm. Daklozen slapen en plassen tegen de hekken van de kerk; travestieten en prostitués verkopen hun lichaam voor een habbekrats. Samen met de kerk in die straat doe ik straatwerk. We denken ook na hoe we in de toekomst nog meer kunnen betekenen voor de straatbewoners. We zijn nu bezig met een project om een deel van de kerk te gaan gebruiken als inloophuis voor hen.”

Niet iedereen kan zendingswerker worden… Zendingsmaatje wel. Ga naar www.zendingsmaatje.nl en bid, leef en geef mee voor het werk van ds. Kleinbloesem.

 

Driebergen, 14 december 2022

Omzien naar daklozen in Colombia

Hoe help je een straatbewoner? Hoe vertel je een drugsverslaafde over de liefde van Christus? Dat kan soms best lastig zijn. Toch weerhoudt dat Amy er niet van om de straat op te gaan.

De nood van deze mensen raakt Amy uit Colombia diep. Graag wil zij voor hen van betekenis zijn. “Elke zondag als ik naar de kerk ga, zie ik tieners en jongeren drugs verkopen en gebruiken. Ik zie ze op straat leven en zelfs hun lichaam prostitueren. Verschrikkelijk! Want daardoor worden ze geketende mensen, slaven van de zonde. Mijn motivatie om met deze mensen te werken, is dat ik geloof dat er hoop voor hen is, omdat God hen liefheeft. Christus is hen niet vergeten en kan mij gebruiken om hoop te brengen in wanhopige harten.”

Het verhaal van Amy is te lezen in het laatste nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Wilt u meer inspirerende verhalen lezen uit Gods wereldwijde kerk? Meld u dan nu aan via www.gzb.nl/allevolken en u krijgt het blad 4 x per jaar thuisgestuurd.

 

 

Driebergen, 30 november 2022

GZB zoekt nieuwe zendingswerkers

Wilt u, wil jij van betekenis zijn in Gods wereldwijde kerk? De GZB heeft verschillende vacatures; niet alleen voor predikanten en evangelisten, maar bijvoorbeeld ook voor artsen, jeugdwerkers en marketeers. Wat je opleiding en achtergrond ook is, denk er eens serieus over na hoe je je talenten kunt inzetten binnen de wereldkerk. En wie weet is een van de volgende vacatures wel iets voor jou!

 • Jeugdwerker Albanië – Ben je een enthousiaste jeugdwerker? De nog jonge kerk in Albanië kan je hulp goed gebruiken! Ze hebben weinig ervaring in het jeugdwerk en daarom behoefte aan training en begeleiding.
 • Gemeentetoeruster Costa Rica – Hebben de meest kwetsbaren in de samenleving je hart? Voor de kerk in Costa Rica zoeken we een gemeentetoeruster om lokale gemeenten te helpen om handen en voeten te geven aan het geloof.
 • Marketeer Peru – Het mooiste ‘product verkopen’ dat er bestaat? Als ervaren marketeer/communicatietalent kun je de kerk in Peru helpen bij hun droom om nieuwe gemeenten te stichten.

Kijk voor meer info en een overzicht van alle vacatures op www.gzb.nl/vacatures.

 

 

 

Driebergen, 16 november 2022

Een handvol koren 2023 – een dagboek voor jong en oud!

Het dagboekje van de GZB is al generaties lang veel mensen tot zegen geweest. Elke dag biedt maar liefst twee overdenkingen: één voor jongeren of om als gezin samen te lezen en één voor volwassenen. Naast predikanten en jongerenwerkers schrijven ook veel zendingswerkers mee aan het dagboek. Doordat zij hun ervaringen in de overdenkingen verwerken, krijgt u een inkijkje in Gods wereldwijde kerk.

U koopt niet alleen een waardevol dagboek, maar met de aanschaf steunt u ook nog eens het werk van de GZB. Maar liefst € 8 van de prijs van € 13,95 komt ten goede aan zendingswerk. Alle reden om te bestellen dus!

Dat kan door hier te klikken.

 

 

 

Driebergen, 2 november 2022

 

Een gewone vrouw die geroepen werd om het Evangelie te delen

Nataliya Stoykova is evangeliste in dorpen rond Burgas, een havenstad in Bulgarije. Ze had een goedlopende toeristenwinkel, maar op een dag ervoer ze dat God haar riep om naar het voor haar onbekende dorp Stratsin te gaan. Ze zag dat echter niet zitten: “Heere, er zijn pastors, zendelingen, stuur hen maar. Ik ben een gewone vrouw, ik kan dit helemaal niet.” Een maand lang worstelde ze met Gods roeping, totdat haar duidelijk werd dat ze echt moest gaan. Daar aangekomen kwam er gelijk een vrouw op haar af, die ten einde raad was. Nataliya deelde het Evangelie met haar en deze vrouw werd de eerste christen in dat dorp.

 

Dit was het begin van het ontstaan van de Samaritaanse vrouwen, een kleine groep vrouwen in Bulgarije die het Evangelie wil delen. Inmiddels zijn er tien kleine huisgemeenten ontstaan. Wilt u meer weten of dit mooie werk financieel ondersteunen? Kijk op www.gzb.nl/landen/bulgarije.

 

 

Driebergen, 19 oktober 2022

Zendingswerk kan niet zonder gebed

Eén van de belangrijkste gereedschappen voor zending en evangelisatie; zo wordt het gebed ook wel genoemd. Misschien zelfs wel het belangrijkste stuk gereedschap. Zoals ademen voor ons van levensbelang is, is gebed onmisbaar voor het zendingswerk.

De GZB deelt dan ook elke dag een concreet gebedspunt. Bidt u mee? Dat kan via www.gzb.nl/gebed.

Wilt u vandaag in het bijzonder bidden voor het volgende gebedspunt:

“De oogst is wel groot, maar er zijn weinig arbeiders. Bid daarom tot de Heere van de oogst dat Hij arbeiders in Zijn oogst uitzendt” (Lukas 10:2). De GZB heeft verschillende vacatures. Bid dat er mensen zijn die zich geroepen voelen om hun talenten in te zetten binnen Gods wereldwijde kerk.

 

Driebergen, 5 oktober 2022

“Volmaakte vrede en rust daalde neer in mijn hart”

Nour* is een jonge vrouw uit Noord-Afrika. Ruim drie jaar geleden kwam ze vanuit de wereld van de islam tot geloof.

Ze vertelt dat ze geen antwoorden vond in de gebeden die ze thuis leerde. Ze miste vooral liefde en barmhartigheid in alles wat er gezegd werd en haakte daardoor innerlijk af. Ze raakte in gesprek met een vriendin waarvan ze niet wist dat die christen is. Sowieso wist ze niet dat er christenen zijn in haar land, en al helemaal niet dat er christenen zijn die eerst moslim waren, zoals haar vriendin. Intensieve gesprekken volgden en op een gegeven moment ging ze een keer met haar vriendin mee naar kerk. Daar voelde ze een vrede en rust die ze nog nooit eerder had ervaren. Ze besloot zelf te gaan bidden, maar wist eigenlijk helemaal niet hoe dat moest. Tijdens haar eerste echte gebed (zo zei ze zelf) ervoer ze sterk Gods aanwezigheid. “Ik kan dit niet goed uitleggen, het was onbeschrijfelijk: volmaakte vrede en rust daalde neer in mijn hart.” Nour is inmiddels gedoopt en gaat naar een christelijke gemeente. Ze straalt vreugde en blijdschap uit.

*Vanwege veiligheid niet haar echte naam.

 

Dit is een van de verhalen uit het septembernummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Wilt u meer bemoedigende verhalen lezen uit Gods wereldwijde kerk? Meld u dan nu aan via www.gzb.nl/allevolken en u krijgt het blad 4 x per jaar thuisgestuurd.

 

Driebergen, 20 september 2022

Jonas is niets te gek om God voor te danken

Dit is Jonas uit Rwanda. Onlangs heeft hij een ernstig motorongeluk gehad waarbij hij zijn been gebroken heeft. Wonder boven wonder heeft hij het overleefd.

De artistieke en creatieve Jonas maakt tekeningen, zingt en is de uitvinder van ‘Boneza Ball’, een nationale sport in Rwanda. Jonas is erg geschrokken van zijn val. Hij is nu al acht weken aan huis en aan bed gekluisterd. Dat weerhoudt Jonas er niet van om altijd optimistisch en positief te blijven. Wie hem bezoekt, wordt zelf vrolijk en bemoedigd, omdat Jonas niets te gek is om God voor te danken.

Zoek op Youtube naar ‘Jonas – Bonezi Ball’ (https://www.youtube.com/channel/UCWLAM8y69lD5RVQkMoQEwmw/featured) en geniet mee van zijn vrolijkheid.

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wilt u meer weten over het werk van de GZB in Rwanda? Kijk dan op www.gzb.nl/rwanda.

 

Driebergen, 21 juli 2022

 

Senada kwam op jonge leeftijd tot geloof

Dit is Senada uit Bosnië. Senada groeide op in een niet-christelijke omgeving. Op jonge leeftijd kwam ze tot geloof.

“Na de oorlog, in ‘92-’95, kreeg ik een uitnodiging voor een jeugdkamp. Ik hoorde daar voor het eerst in mijn leven prachtige liederen over God. Er werd ook uit de Bijbel gelezen. Elke dag kwam ik als eerste om te luisteren, vooral naar liederen over Jezus. Ze raakten me diep en emotioneerden me. Langzaam, maar zeker, werkte God in mijn leven. Hij raakte mijn hart en gaf mij tijdens een gebed de Heilige Geest. Dat moment zal ik nooit vergeten! Als ik eraan denk, voel ik het opnieuw. Ik ben blij dat ik nu elke zondag liederen mag uitzoeken voor de eredienst.“

 

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wilt u meer weten over het werk van de GZB in Bosnië? Kijk dan op www.gzb.nl/bosnie.

 

Driebergen, 11 juli 2022

Yoel verlangt ernaar dat zijn volksgenoten Jezus leren kennen

Dit is Yoel uit Jeruzalem. Yoel is geboren in de Verenigde Staten. Hij studeerde Milieukunde aan Yale University. Aan christenen had de Joodse Yoel een grote hekel. Totdat hij in een droom een ontmoeting had met Jezus.

In 2005 verhuisde Yoel naar Israël; het land van zijn volk, het land van zijn Messias. Het geloof in Jezus Christus kleurt Yoels bestaan. Er zullen weinig mensen zijn die na een ontmoeting met Yoel onwetend zijn over Jezus. In de winkel, op de mountainbike of in de taxi; over zijn Zaligmaker is Yoel niet snel uitgesproken. Zijn grootste verlangen: “Dat mijn volksgenoten Jezus leren kennen en God daardoor wordt grootgemaakt.”

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wilt u meer weten over het werk van de GZB in Israël? Kijk dan op www.gzb.nl/landen/israel.

 

 

Driebergen, 4 mei 2022

 

 

Met kinderen en tieners op weg naar Pinksteren

Wat is er mooier dan samen met Gods wereldwijde kerk toe te leven naar Pinksteren? Ook dit jaar organiseert de GZB weer allerlei activiteiten, voor zowel jong als oud. Ook voor kinderen en tieners valt er van alles te beleven.

 

 

Verhalentocht voor kinderen
Sjoerd de Zendingsjournalist is altijd op zoek naar nieuwe verhalen. En niet zomaar verhalen, hij zoekt echte zendingsverhalen! Verhalen over Wie de Heere God is en wat Hij op deze wereld doet. Maar er is zoveel te ontdekken, dat kan hij niet alleen. Daarom hoopt hij dat ook de kinderen in uw gemeente meedoen met deze superleuke speurtocht. Kijk voor meer informatie en om u als gemeente of clubs aan te melden op www.gzb.nl/verhalentocht.

 

Voorafgaand aan het online GZB-event is er voor de kinderen op zaterdagavond 21 mei vanaf 19.15 uur ook een tof zendingsjeugdjournaal waarbij Sjoerd de Zendingsjournalist de verhalen en avonturen deelt die de kinderen uit de gemeenten met elkaar hebben beleefd.

 

Escaperoom voor tieners
Opgesloten in een escaperoom duiken de tieners in het waargebeurde verhaal van David uit Zuid-Afrika. In de escaperoom moeten ze erachter komen wat er met hem is gebeurd en wat de Heere God gedaan heeft in zijn leven. Wilt u als gemeente of tienerclub meedoen met deze spannende escaperoom? Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.gzb.nl/escaperoom.

 

Jongerenavonden in Woerden en Genemuiden
Daarnaast worden er speciaal voor jongeren op D.V. zaterdagavond 14 mei twee jongerenavonden georganiseerd:

 • Om 20.00 uur in Het Baken in Woerden. Een gezellige en creatieve avond met een hapje en een drankje en een ontmoeting met Ds. Sixto Hernandez uit Colombia.
 • Om 19.30 uur in het Hervormd Centrum in Genemuiden. Zendingswerker Sijmen den Hartog uit Thailand vertelt over zijn werk en na de pauze is er een gezellige activiteit.

Alle jongeren met hart voor zending zijn van harte welkom! Meer informatie op www.gzb.nl/GZB-Jongerencafe.

We hopen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren meedoen!

Heeft u nog vragen? Neem contact op met Esther van Maanen, jeugdwerker GZB, evmaanen@gzb.nl.

 

Driebergen, 20 april 2022

Interesse in zending? Dit biedt de GZB:

Wil je je graag inzetten voor het zendingswerk en denk je erover om een tijdje naar het buitenland te gaan?

De GZB heeft o.a. de volgende vacatures:

 • Fysiotherapeut, verpleegkundige of arts voor diaconale projecten in Albanië
 • Jeugdwerkadviseurs in de Filipijnen en Colombia
 • Onderwijskundigen voor kinderen van zendingswerkers
 • Gemeentestichter en een studentenwerker in Thailand

Kijk voor een compleet overzicht en meer info op www.gzb.nl/vacatures.

Vrijwilligers gezocht!

Daarnaast zoekt de GZB vrijwilligers voor het werk op het GZB-kantoor in Driebergen: voor de catering, postverzendingen, het monteren van filmpjes en het vertalen van Nederlands/Engels naar het Albanees. Interesse? Neem contact op met de GZB, tel: 0343-512444, e-mail: info@gzb.nl. Ook als je eerst meer informatie wilt.

 

Driebergen, 6 april 2022

Reis mee met de GZB

Toe aan een sportieve uitdaging? Wil je de Himalaya en de kerk in Nepal ontdekken? Ga dan mee met een trektocht door de Himalaya. Verleg je eigen grenzen, volg gemeentestichters bij hun tocht door de bergen en steun het zendingswerk in Nepal!

Geef je nu op voor deze of een van de andere mooie reizen die de GZB in 2022 organiseert:

 • 23 september-3 oktober | Gemeentereis naar Albanië
 • 23 september-1 oktober | VITA-Vrouwenreis naar Bulgarije
 • 31 oktober-11 november | Vrouwenreis naar Thailand
 • 7-19 november | Alle leeftijdenreis naar Nepal
 • 22-29 november | Gemeentereis naar Egypte

 

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.gzbexperience.nl/reizen.

 

Driebergen, 23 maart 2022

Met de wereldkerk op weg naar Pinksteren

Na een bijzondere Pinkstercampagne in 2021 ziet de GZB ernaar uit om ook dit jaar samen toe te leven naar Pinksteren. Het thema Vertel, is de rode draad van deze campagne.

Doet u dit jaar ook (weer) mee? Er zijn verschillende activiteiten:

 • Ontmoet onze gasten uit Libanon, Nepal, Bulgarije en Colombia en raak onder de indruk van hun verhalen over hoe God wereldwijd werkt. Zij bezoeken verschillende gemeenten, maar wat u vooral niet mag missen is het online event op D.V. zaterdagavond 21 mei. Een mooi moment om met elkaar toe te leven naar het Pinksterfeest.
 • Geeft u leiding aan een club voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar? Doe dan mee met de verhalentocht met Sjoerd de Zendingsjournalist. Een leuke speurtocht met allerlei opdrachten en mooie zendingsverhalen.
 • Voor tieners is er een superspannende escaperoom. De opdrachten helpen jongeren om hun eigen verhaal over God te vertellen.
 • Net als vorig jaar is er een leuke verkoopactie om het zendingswerk te ondersteunen. Bestel GZB-wereldtheepakketten om zelf van te genieten én om een ander uit te nodigen voor een goed gesprek. Vertel,…
 • Wat ook heel bijzonder is: een internationale gebedsbijeenkomst waarbij we met broeders en zusters verbonden zijn. Dit jaar op D.V. woensdag 1 juni.

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten en om u aan te melden op www.gzb.nl/vertel.

 

Driebergen, 9 maart 2022

Dankzij uw steun gebeuren er mooie dingen

Wat is het hartverwarmend om te horen hoe wereldwijd mensen zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens en met hen het Evangelie delen. De GZB is dankbaar dat we samen met u een schakel mogen zijn in het werk in Gods Koninkrijk.

Dankzij uw steun en betrokkenheid mochten er ook het afgelopen jaar weer mooie dingen gebeuren:

 • 1825 jongeren in Malawi willen Jezus volgen in hun leven en hebben deelgenomen aan een Discipelschapstraining van de kerk. Veel van hen zijn nu enthousiaste, actieve gemeenteleden én horen er helemaal bij!
 • 600 ondervoede kinderen in Rwanda kregen twee keer per week een voedzame maaltijd.
 • 280 kinderen en jongeren namen enthousiast deel aan de regionale en landelijke jongerenweekenden en kinderdagen van de kerk in Frankrijk. Voor jongeren die opgroeien in een seculiere context zijn deze bijeenkomsten van grote betekenis.
 • 3250 mensen in arme, afgelegen dorpen in India kregen medische hulp van een gedreven team van artsen en verpleegkundigen. Ook werd er voorlichting gegeven over corona. Veel van hen hoorden voor het eerst het Evangelie.

 

Dit en nog veel meer werk is alleen mogelijk dankzij u! In totaal mocht de GZB in 2021 € 8.513.000 ontvangen. Met die steun kon de GZB 47 zendingswerkers uitzenden en 181 projecten steunen. Heel hartelijk dank daarvoor!

 

Driebergen, 23 februari 2022

Volg de GZB via social media

“Door de straten van het plattelandsdorp Le Mas d’Azil in Frankrijk loopt een groepje tieners met een gele témoin, een estafettestokje, in de hand. Ze kloppen aan bij de kapel naast de pastorie. Daar nemen ze plaats op een van de bedden rondom de 85-jarige Yvonne uit hun kerk.

De tieners stellen vragen: hoe oud was u toen u ging geloven? Wat betekent geloven voor u vandaag aan de dag? Het lopen van de route de témoins (de weg van de getuigen) is het idee van dorpspredikant Bernard Bordes, met als doel de tieners uit de gemeente in contact te brengen met oudere gemeenteleden. Hij hoopt zo verschillende generaties met elkaar te verbinden.”

Dit is een van de verhalen die u kunt lezen op de social mediakanalen van de GZB. Laat u inspireren door verhalen uit Gods wereldwijde kerk en volg de GZB via Instagram (gzbzending), Facebook (gzbzending), LinkedIn (gzb) en YouTube (gzbdriebergen).

 

Driebergen, 9 februari 2022

Ga je mee op reis?

Met ‘Experience’ biedt de GZB onvergetelijke ervaringsreizen met ontmoetingen die je leven verrijken. Ga mee over de grens en ontdek meer over God, de ander en jezelf!

Het afgelopen jaar hebben we wel geleerd dat al onze plannen zomaar anders kunnen lopen. Maar ondanks alle onzekerheden zien de partnerkerken van de GZB ernaar uit om groepen uit Nederland te ontvangen. Velen van hen vormen een minderheid in de samenleving. Ontmoeting met christenen uit andere landen en samen de Bijbel lezen en bidden is niet alleen voor ons, maar ook voor hen een bemoedigende ervaring. Daarnaast is er natuurlijk ook volop tijd om te genieten van de prachtige natuur en cultuur.

Ook in 2022 staan weer een aantal mooie reizen gepland! Ga je mee?

 • 18-29 juli | Jongerenreis (18-25 jaar) naar Frankrijk
 • 23 september-3 oktober | Gemeentereis naar Albanië
 • 23 september-1 oktober | Vrouwenreis naar Bulgarije
 • 31 oktober-11 november | Vrouwenreis naar Thailand
 • 7-19 november | Alle leeftijdenreis naar Nepal
 • 22-29 november | Gemeentereis naar Egypte

 

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.gzbexperience.nl/reizen.

 

Driebergen, 26 januari 2022

Van gevangene tot student theologie

Wie had ooit kunnen denken dat Mervin (36) zou gaan studeren aan het Namibia Evangelical Theological Seminary (NETS)? Hij was een ‘vechter’ uit het ruige zuiden van Namibië en zat vol boosheid. Omdat hij een vrouw had mishandeld, kwam hij in de gevangenis terecht.

“Een uur lijkt daar een dag te duren en een dag voelt als een week. Dus dan heb je heel veel tijd om na te denken.” Via een Alphacursus kwam Mervin uiteindelijk tot geloof. “Ik gaf mijn hart aan de Heere. Het veranderde mijn leven. Ik moest onder ogen zien wat ik verkeerd had gedaan en mijn excuses aanbieden aan de vrouw die ik mishandeld had.” Achter de tralies raakte Mervin onder de indruk van het Bijbelgedeelte over Paulus en Silas, die God prezen in de gevangenis. “Net als zij voelde ik Gods aanwezigheid. Ondanks de gevangenismuren voelde ik vrijheid. Eerst was ik dood door de zonde, maar nu was ik levend gemaakt!” Uiteindelijk kwam Mervin vervroegd vrij. Nu, vijftien jaar later is hij student op het NETS. “Soms worstel ik nog met boosheid en met wat ik gedaan heb. Maar dan herinner ik mezelf aan waar ik was en wat God gedaan heeft in mijn leven. En ik zie hoe Hij mij vandaag wil gebruiken.” Het NETS helpt Mervin om verder te groeien en zich voor te bereiden op zijn werk in de kerk. “Ik wil graag toegerust worden. Ik leer hier elke dag opnieuw en ik wil blijven leren!”

Gods werk gaat door. Dat blijkt wel uit het verhaal van Mervin. De GZB is dankbaar dat we ook in 2021 weer konden bijdragen aan het theologisch onderwijs in Namibië. Dít en nog veel meer werk is echter alleen mogelijk dankzij de steun van honderden gemeenten en tienduizenden donateurs die zich betrokken voelen bij het werk van de GZB. Heel hartelijk dank daarvoor!

 

Driebergen, 12 januari 2022

Nieuwe gezichten in de kerk

In 2013 begon ds. Peter Kleinbloesem als zendingswerker van de GZB met evangelisatiewerk in een krottenwijk van Lima, de hoofdstad van Peru. Er ontstond een kleine gemeente.

Onlangs was Peter er weer een keer op bezoek. “Lange tijd waren samenkomsten door corona helaas niet mogelijk. Gelukkig sinds een aantal weken weer wel. Wat was het fijn om ook veel nieuwe gezichten te zien in de kerk! Wat ook raakte was de honger naar het Woord van God en het verlangen om met elkaar te zingen. Dat was merkbaar tijdens de dienst, maar ook achteraf. Ik had de eerste zondag een stuk of tien Bijbels meegenomen om uit te delen. Dat bleek lang niet genoeg te zijn. Veel meer mensen vroegen om een Bijbel. De volgende zondag dus nog een doos met Bijbels meegenomen. God bouwt Zijn Koninkrijk!”

Dit is een van de verhalen in het november-nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Vindt u het mooi om te horen hoe God wereldwijd mensen tot geloof brengt en in beweging zet om het Evangelie te delen met anderen? Meld u dan aan via www.gzb.nl/allevolken. De GZB stuurt u het blad met alle plezier toe.

Driebergen, 27 december 2021

De GZB is op zoek naar een Bijbelstudiecoördinator voor Malawi

Wil je je talenten inzetten binnen Gods wereldwijde kerk? Vind je het mooi om samen met groepen actief met de Bijbel bezig te zijn? De GZB zoekt een coördinator voor het uitbouwen en implementeren van een nieuw Bijbelstudieprogramma in Malawi.

De kerk in Malawi groeit hard. Dat is prachtig, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Veel mensen zijn nog niet of nauwelijks thuis in de Bijbel. De partnerkerk van de GZB, de Presbyteriaanse Kerk van Centraal-Afrika (CCAP), wil daar verandering in brengen en is onder leiding van ds. Gert van de Pol een Bijbelstudieprogramma gestart. Dit programma moedigt mensen aan om samen Bijbelstudie te doen. Mensen delen wat het Bijbelgedeelte met hen doet en helpen elkaar om de verbinding te leggen met het dagelijks leven. De Bijbelstudiemethode is erop gericht dat iedereen actief meedoet en dat mensen groeien in hun geloof.

Ds. Gert van de Pol keert in 2022 terug naar Nederland. Om het programma verder uit te bouwen en te integreren binnen de verschillende gemeenten in het zuiden van Malawi, zoekt de GZB een opvolger. Kijk voor meer info over deze en andere vacatures van de GZB op www.gzb.nl/vacatures.

 

Driebergen, 1 december 2021

 

In een paar uur tijd verwoest

Joanne en Willem Folmer werken beiden als arts in Congo, een land geteisterd door armoede en geweld. Afgelopen zomer werd hun ziekenhuis aangevallen door rebellen. Gelukkig zijn de patiënten en de medische staf gespaard gebleven, maar veel van wat de afgelopen jaren is opgebouwd, werd in een paar uur tijd verwoest.

Willem en Joanne waren op dat moment met verlof in Nederland. Het was heftig voor hen om te horen dat ook hun huis verloren was gegaan. Willem: “Tegelijkertijd beseften we ook wel dat het voor ons een relatief probleem was. Asoga, hoofd van de verpleging, was meer dan vijf jaar bezig geweest om een nieuw huis te bouwen. Het was bijna af. En op die ochtend in een enkel uur volledig vergaan. Alles kapot en kwijt.”

“Tienduizenden vluchtelingen in Congo hebben de afgelopen jaren hun hele hebben en houden verloren. In het geweld en de chaos gaat hun leven door. We vinden het soms verbijsterend om de veerkracht van onze collega’s en vrienden te zien. Ondertussen merken we hoe heftig dit voor ze is. En ze zuchten vaak om de chaos in hun land. Hoe lang nog? Hoe vaak nog? Waarom grijpt U niet in God?”

 

 

Driebergen, 17 november 2021

 

GZB verspreidt lichtpuntjes in de donkere dagen voor Kerst

Christenen wereldwijd leven de komende periode toe naar Kerst. We herdenken en vieren de komst van de Heere Jezus. Hij bracht licht in onze donkere wereld. Met een mooie raamsticker ‘Shine your light’ roept de GZB op om het licht van het Evangelie verder te verspreiden. Juist ook nu!

In Praag leven duizenden mensen op straat. Zij zwerven van de ene vuilnisbak naar de andere. Op zoek naar iets te eten. Zeker nu het winter wordt, is het leven voor hen extra zwaar. De kerk van Leendert en Nelleke Wolters, zendingswerkers van de GZB, zet zich al jaren in om eten uit te delen. En als het even kan ook wat kleding en toiletartikelen. Evenals vorig jaar wil ook nu weer een groep vrijwilligers een kerstmoment organiseren. Er is een traditioneel kerstdiner en er worden honderden ‘kerstsokken’ uitgedeeld, gevuld met lekkers en toiletartikelen. Op deze manier verspreiden zij licht in het donkere leven van daklozen in Praag.

Gratis te bestellen: raamposter ‘Shine your light’

Ook in Nederland wil de GZB graag lichtpuntjes verspreiden. Onder de naam ‘Shine your light’ heeft de GZB een prachtige raamsticker ontwikkeld. Centraal staat daarbij de opdracht uit Mattheüs 5:16: “Laat je licht schijnen”. Hoe laat jij je licht schijnen? In de donkere dagen voor Kerst een mooie oproep, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die langs je huis lopen. Laten we met elkaar omzien naar mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De GZB hoopt dat zoveel mogelijk mensen deze – gratis – raamsticker bestellen. Dat kan via www.zendingsmaatje.nl/lichtpuntjes.

Bij de raamsticker deelt de GZB ook inspirerende voorbeelden vanuit Gods wereldwijde kerk van mensen die in hun eigen omgeving licht verspreiden. Doe je mee?

 

 

Driebergen, 3 november 2021

 

“De islam is dé uitdaging voor de wereldkerk”

Met deze uitspraak begint ds. Laurens Jan Vogelaar de aflevering van de GZB-podcast ‘Deel je leven’. Hij vraagt zich als zendingswerker in Indonesië af hoe wij onze roeping richting de islam concreet kunnen maken. En hoe we naast de mensen kunnen staan, di

e een andere religie aanhangen. Hij vertelt hoe we onze naastenliefde naar hen toe kunnen tonen, zoals Jezus dat ook deed met de mensen om Hem heen. Ook stelt hij zich de vraag hoe hij zelf vast kan houden aan zijn ideaal om te leren van de wereldkerk als je ook ruzie en gedoe tegen het lijf loopt? In Indonesië is het gezag van de familie erg belangrijk, dat stijgt boven het gezag van de kerk uit. Des te belangrijker is het dat er bij conflicten een band met Christus mag zijn binnen zo’n familie. In de Bijbel staat een goede gemeenschap met God en elkaar centraal. Dat hoopt Laurens Jan ook uit te kunnen dragen naar de mensen in Sulawesi.

 

 

 

De aflevering met ds. Laurens Jan Vogelaar vindt u op www.gzb.nl/podcast. Bent u na het beluisteren van de podcast geraakt door het verhaal van Laurens Jan en wilt u het werk van de familie Vogelaar steunen? Word dan hun Zendingsmaatje via www.zendingsmaatje.nl.

 

 

 

Driebergen, 20 oktober 2021

Vacatures GZB

Is er bij u, bij jou het verlangen om elders in deze wereld van betekenis te zijn? Ben je flexibel, avontuurlijk en bereid om te leren? En wil je je talenten graag inzetten in Gods wereldwijde kerk? De GZB gaat graag met je in gesprek!

Momenteel zijn er onder andere de volgende vacatures:

 • Docent voor een theologische opleiding in Colombia
 • Onderwijsvrijwilligers voor thuisonderwijs van zendingskinderen
 • Jeugdwerkadviseur voor de kerk op de Filipijnen
 • Netwerkbeheerder voor een theologische opleiding in Colombia
 • Stageplek bij een gemeentestichtingsproject in Praag, Tsjechië
 • Missionair gemeenteopbouwwerker in Albanië

 

Kijk voor meer info en een overzicht van alle vacatures op www.gzb.nl/vacatures.

 

Driebergen, 6 oktober 2021

 

 

Met de Nieuwsgier op reis naar Costa Rica of Indonesië

Wat is hij toch nieuwsgierig! Het liefste wat hij doet is zijn vleugels uitslaan en verre landen bezoeken. Niet alleen om heerlijk op vakantie te gaan – dat ook – maar ook om te zien wat de GZB daar doet. Bent u voor de kinderen van de (zondags)school of club op zoek naar een leuk programma om samen met zending bezig te zijn? Kijk dan snel even op www.gzb.nl/wereldkids.

Bij diverse landen heeft de GZB een programma samengesteld met onder andere verhalen uit de wereldkerk, filmpjes, een Bijbelverhaal met verwerking, bijpassende spellen en een creatieve verwerking! Maar het leukste is toch wel de aflevering van GZBtv. De eerste gaat over Costa Rica en er is er ook één beschikbaar over Indonesië.

 

Driebergen, 22 september 2021

 

“Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen”
Werken en leven in Zuid-Soedan? Jeannette de Groot moest er niet aan denken. “Laat dat maar aan jonge mensen over, die het avontuur willen opzoeken”, zei ze tegen haar man Peter. Toch vertrok ze drie jaar geleden naar deze regio. “Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen”, zegt Jeannette. Hoe ging dat precies? Dat kunt u beluisteren in de GZB-podcast die te vinden is op www.gzb.nl/podcast. Ze vertelt hoe ze samen met haar man al drie jaar als zendingswerker in het vluchtelingenkamp in Oeganda werkt, waar mensen in tenten wonen omdat ze gevlucht zijn voor de oorlog. Ze staat hen bij en geeft hen voorlichting over gezondheidszorg, waardoor de mensen in het kamp minder snel ziek worden. Ook vertelt ze op aangrijpende wijze hoe eenzaam haar bestaan soms is, te midden van de lokale bevolking. Maar bovenal geeft ze aan hoeveel het waard is om Gods leiding te volgen naar de plek die Hij je wijst.

 

Bent u na het beluisteren van de podcast geraakt door het verhaal van Jeannette en wilt u het werk van haar en haar man Peter steunen? Word dan hun Zendingsmaatje via www.zendingsmaatje.nl.

 

 

Driebergen, 8 september 2021

Tegen de stroom in

In het wereldbeeld van veel Afrikanen neemt magie en voorouderverering een belangrijke plek in. Ook voor christenen is het niet ongebruikelijk om in tijden van crisis een traditionele genezer te bezoeken.

 

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog, zendingswerkers in Malawi: “Toen onze vriendin Hedwig borstkanker kreeg, is ze op een bijzondere manier tot geloof gekomen. Toch was ze als jonge christen naar een ‘ziener’ geweest om te weten wie haar deze ziekte had gestuurd. De ziener wist het: een familielid had haar vervloekt. De traditionele genezer kon wel iets regelen. Hij stuurde een boze geest die wraak zou nemen. Hedwig weet nu dat haar familielid niets met haar ziekte te maken heeft gehad. Ze is ook steeds meer vrijgekomen van negatieve geestelijke bindingen uit het verleden. Toen ze ging trouwen, en Willem-Henri het huwelijk mocht inzegenen, was ze vastbesloten dat er geen traditionele rituelen mochten plaatsvinden.”

 

Het verhaal van Hedwig is te lezen in het onlangs verschenen nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Dit keer stond het blad in het teken van Evangelie en cultuur. Welke invloed heeft de cultuur waarin we opgroeien op ons geloof? Wilt u Alle Volken in het vervolg ook ontvangen? Meld u dan aan via www.gzb.nl/allevolken.

 

Zending verbindt Nederland met Gods wereldwijde kerk. Samen met u willen we mensen over de hele wereld bereiken met het Evangelie. We willen werken aan gemeenten waar iedereen welkom is, waar mensen groeien in geloof, waar oog is voor elkaar en voor kwetsbare groepen in de samenleving. Kijk voor meer info op gzb.nl.