<< Terug

Zending Verbindt (GZB-nieuws) – Laatste update: 20 september 2022

Driebergen, 20 september 2022

Jonas is niets te gek om God voor te danken

Dit is Jonas uit Rwanda. Onlangs heeft hij een ernstig motorongeluk gehad waarbij hij zijn been gebroken heeft. Wonder boven wonder heeft hij het overleefd.

De artistieke en creatieve Jonas maakt tekeningen, zingt en is de uitvinder van ‘Boneza Ball’, een nationale sport in Rwanda. Jonas is erg geschrokken van zijn val. Hij is nu al acht weken aan huis en aan bed gekluisterd. Dat weerhoudt Jonas er niet van om altijd optimistisch en positief te blijven. Wie hem bezoekt, wordt zelf vrolijk en bemoedigd, omdat Jonas niets te gek is om God voor te danken.

Zoek op Youtube naar ‘Jonas – Bonezi Ball’ (https://www.youtube.com/channel/UCWLAM8y69lD5RVQkMoQEwmw/featured) en geniet mee van zijn vrolijkheid.

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wilt u meer weten over het werk van de GZB in Rwanda? Kijk dan op www.gzb.nl/rwanda.

 

Driebergen, 21 juli 2022

 

Senada kwam op jonge leeftijd tot geloof

Dit is Senada uit Bosnië. Senada groeide op in een niet-christelijke omgeving. Op jonge leeftijd kwam ze tot geloof.

“Na de oorlog, in ‘92-’95, kreeg ik een uitnodiging voor een jeugdkamp. Ik hoorde daar voor het eerst in mijn leven prachtige liederen over God. Er werd ook uit de Bijbel gelezen. Elke dag kwam ik als eerste om te luisteren, vooral naar liederen over Jezus. Ze raakten me diep en emotioneerden me. Langzaam, maar zeker, werkte God in mijn leven. Hij raakte mijn hart en gaf mij tijdens een gebed de Heilige Geest. Dat moment zal ik nooit vergeten! Als ik eraan denk, voel ik het opnieuw. Ik ben blij dat ik nu elke zondag liederen mag uitzoeken voor de eredienst.“

 

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wilt u meer weten over het werk van de GZB in Bosnië? Kijk dan op www.gzb.nl/bosnie.

 

Driebergen, 11 juli 2022

Yoel verlangt ernaar dat zijn volksgenoten Jezus leren kennen

Dit is Yoel uit Jeruzalem. Yoel is geboren in de Verenigde Staten. Hij studeerde Milieukunde aan Yale University. Aan christenen had de Joodse Yoel een grote hekel. Totdat hij in een droom een ontmoeting had met Jezus.

In 2005 verhuisde Yoel naar Israël; het land van zijn volk, het land van zijn Messias. Het geloof in Jezus Christus kleurt Yoels bestaan. Er zullen weinig mensen zijn die na een ontmoeting met Yoel onwetend zijn over Jezus. In de winkel, op de mountainbike of in de taxi; over zijn Zaligmaker is Yoel niet snel uitgesproken. Zijn grootste verlangen: “Dat mijn volksgenoten Jezus leren kennen en God daardoor wordt grootgemaakt.”

Dit is een van de verhalen uit het vakantiebijbelboekje van de GZB. Wilt u meer weten over het werk van de GZB in Israël? Kijk dan op www.gzb.nl/landen/israel.

 

 

Driebergen, 4 mei 2022

 

 

Met kinderen en tieners op weg naar Pinksteren

Wat is er mooier dan samen met Gods wereldwijde kerk toe te leven naar Pinksteren? Ook dit jaar organiseert de GZB weer allerlei activiteiten, voor zowel jong als oud. Ook voor kinderen en tieners valt er van alles te beleven.

 

 

Verhalentocht voor kinderen
Sjoerd de Zendingsjournalist is altijd op zoek naar nieuwe verhalen. En niet zomaar verhalen, hij zoekt echte zendingsverhalen! Verhalen over Wie de Heere God is en wat Hij op deze wereld doet. Maar er is zoveel te ontdekken, dat kan hij niet alleen. Daarom hoopt hij dat ook de kinderen in uw gemeente meedoen met deze superleuke speurtocht. Kijk voor meer informatie en om u als gemeente of clubs aan te melden op www.gzb.nl/verhalentocht.

 

Voorafgaand aan het online GZB-event is er voor de kinderen op zaterdagavond 21 mei vanaf 19.15 uur ook een tof zendingsjeugdjournaal waarbij Sjoerd de Zendingsjournalist de verhalen en avonturen deelt die de kinderen uit de gemeenten met elkaar hebben beleefd.

 

Escaperoom voor tieners
Opgesloten in een escaperoom duiken de tieners in het waargebeurde verhaal van David uit Zuid-Afrika. In de escaperoom moeten ze erachter komen wat er met hem is gebeurd en wat de Heere God gedaan heeft in zijn leven. Wilt u als gemeente of tienerclub meedoen met deze spannende escaperoom? Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.gzb.nl/escaperoom.

 

Jongerenavonden in Woerden en Genemuiden
Daarnaast worden er speciaal voor jongeren op D.V. zaterdagavond 14 mei twee jongerenavonden georganiseerd:

 • Om 20.00 uur in Het Baken in Woerden. Een gezellige en creatieve avond met een hapje en een drankje en een ontmoeting met Ds. Sixto Hernandez uit Colombia.
 • Om 19.30 uur in het Hervormd Centrum in Genemuiden. Zendingswerker Sijmen den Hartog uit Thailand vertelt over zijn werk en na de pauze is er een gezellige activiteit.

Alle jongeren met hart voor zending zijn van harte welkom! Meer informatie op www.gzb.nl/GZB-Jongerencafe.

We hopen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren meedoen!

Heeft u nog vragen? Neem contact op met Esther van Maanen, jeugdwerker GZB, evmaanen@gzb.nl.

 

Driebergen, 20 april 2022

Interesse in zending? Dit biedt de GZB:

Wil je je graag inzetten voor het zendingswerk en denk je erover om een tijdje naar het buitenland te gaan?

De GZB heeft o.a. de volgende vacatures:

 • Fysiotherapeut, verpleegkundige of arts voor diaconale projecten in Albanië
 • Jeugdwerkadviseurs in de Filipijnen en Colombia
 • Onderwijskundigen voor kinderen van zendingswerkers
 • Gemeentestichter en een studentenwerker in Thailand

Kijk voor een compleet overzicht en meer info op www.gzb.nl/vacatures.

Vrijwilligers gezocht!

Daarnaast zoekt de GZB vrijwilligers voor het werk op het GZB-kantoor in Driebergen: voor de catering, postverzendingen, het monteren van filmpjes en het vertalen van Nederlands/Engels naar het Albanees. Interesse? Neem contact op met de GZB, tel: 0343-512444, e-mail: info@gzb.nl. Ook als je eerst meer informatie wilt.

 

Driebergen, 6 april 2022

Reis mee met de GZB

Toe aan een sportieve uitdaging? Wil je de Himalaya en de kerk in Nepal ontdekken? Ga dan mee met een trektocht door de Himalaya. Verleg je eigen grenzen, volg gemeentestichters bij hun tocht door de bergen en steun het zendingswerk in Nepal!

Geef je nu op voor deze of een van de andere mooie reizen die de GZB in 2022 organiseert:

 • 23 september-3 oktober | Gemeentereis naar Albanië
 • 23 september-1 oktober | VITA-Vrouwenreis naar Bulgarije
 • 31 oktober-11 november | Vrouwenreis naar Thailand
 • 7-19 november | Alle leeftijdenreis naar Nepal
 • 22-29 november | Gemeentereis naar Egypte

 

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.gzbexperience.nl/reizen.

 

Driebergen, 23 maart 2022

Met de wereldkerk op weg naar Pinksteren

Na een bijzondere Pinkstercampagne in 2021 ziet de GZB ernaar uit om ook dit jaar samen toe te leven naar Pinksteren. Het thema Vertel, is de rode draad van deze campagne.

Doet u dit jaar ook (weer) mee? Er zijn verschillende activiteiten:

 • Ontmoet onze gasten uit Libanon, Nepal, Bulgarije en Colombia en raak onder de indruk van hun verhalen over hoe God wereldwijd werkt. Zij bezoeken verschillende gemeenten, maar wat u vooral niet mag missen is het online event op D.V. zaterdagavond 21 mei. Een mooi moment om met elkaar toe te leven naar het Pinksterfeest.
 • Geeft u leiding aan een club voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar? Doe dan mee met de verhalentocht met Sjoerd de Zendingsjournalist. Een leuke speurtocht met allerlei opdrachten en mooie zendingsverhalen.
 • Voor tieners is er een superspannende escaperoom. De opdrachten helpen jongeren om hun eigen verhaal over God te vertellen.
 • Net als vorig jaar is er een leuke verkoopactie om het zendingswerk te ondersteunen. Bestel GZB-wereldtheepakketten om zelf van te genieten én om een ander uit te nodigen voor een goed gesprek. Vertel,…
 • Wat ook heel bijzonder is: een internationale gebedsbijeenkomst waarbij we met broeders en zusters verbonden zijn. Dit jaar op D.V. woensdag 1 juni.

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten en om u aan te melden op www.gzb.nl/vertel.

 

Driebergen, 9 maart 2022

Dankzij uw steun gebeuren er mooie dingen

Wat is het hartverwarmend om te horen hoe wereldwijd mensen zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens en met hen het Evangelie delen. De GZB is dankbaar dat we samen met u een schakel mogen zijn in het werk in Gods Koninkrijk.

Dankzij uw steun en betrokkenheid mochten er ook het afgelopen jaar weer mooie dingen gebeuren:

 • 1825 jongeren in Malawi willen Jezus volgen in hun leven en hebben deelgenomen aan een Discipelschapstraining van de kerk. Veel van hen zijn nu enthousiaste, actieve gemeenteleden én horen er helemaal bij!
 • 600 ondervoede kinderen in Rwanda kregen twee keer per week een voedzame maaltijd.
 • 280 kinderen en jongeren namen enthousiast deel aan de regionale en landelijke jongerenweekenden en kinderdagen van de kerk in Frankrijk. Voor jongeren die opgroeien in een seculiere context zijn deze bijeenkomsten van grote betekenis.
 • 3250 mensen in arme, afgelegen dorpen in India kregen medische hulp van een gedreven team van artsen en verpleegkundigen. Ook werd er voorlichting gegeven over corona. Veel van hen hoorden voor het eerst het Evangelie.

 

Dit en nog veel meer werk is alleen mogelijk dankzij u! In totaal mocht de GZB in 2021 € 8.513.000 ontvangen. Met die steun kon de GZB 47 zendingswerkers uitzenden en 181 projecten steunen. Heel hartelijk dank daarvoor!

 

Driebergen, 23 februari 2022

Volg de GZB via social media

“Door de straten van het plattelandsdorp Le Mas d’Azil in Frankrijk loopt een groepje tieners met een gele témoin, een estafettestokje, in de hand. Ze kloppen aan bij de kapel naast de pastorie. Daar nemen ze plaats op een van de bedden rondom de 85-jarige Yvonne uit hun kerk.

De tieners stellen vragen: hoe oud was u toen u ging geloven? Wat betekent geloven voor u vandaag aan de dag? Het lopen van de route de témoins (de weg van de getuigen) is het idee van dorpspredikant Bernard Bordes, met als doel de tieners uit de gemeente in contact te brengen met oudere gemeenteleden. Hij hoopt zo verschillende generaties met elkaar te verbinden.”

Dit is een van de verhalen die u kunt lezen op de social mediakanalen van de GZB. Laat u inspireren door verhalen uit Gods wereldwijde kerk en volg de GZB via Instagram (gzbzending), Facebook (gzbzending), LinkedIn (gzb) en YouTube (gzbdriebergen).

 

Driebergen, 9 februari 2022

Ga je mee op reis?

Met ‘Experience’ biedt de GZB onvergetelijke ervaringsreizen met ontmoetingen die je leven verrijken. Ga mee over de grens en ontdek meer over God, de ander en jezelf!

Het afgelopen jaar hebben we wel geleerd dat al onze plannen zomaar anders kunnen lopen. Maar ondanks alle onzekerheden zien de partnerkerken van de GZB ernaar uit om groepen uit Nederland te ontvangen. Velen van hen vormen een minderheid in de samenleving. Ontmoeting met christenen uit andere landen en samen de Bijbel lezen en bidden is niet alleen voor ons, maar ook voor hen een bemoedigende ervaring. Daarnaast is er natuurlijk ook volop tijd om te genieten van de prachtige natuur en cultuur.

Ook in 2022 staan weer een aantal mooie reizen gepland! Ga je mee?

 • 18-29 juli | Jongerenreis (18-25 jaar) naar Frankrijk
 • 23 september-3 oktober | Gemeentereis naar Albanië
 • 23 september-1 oktober | Vrouwenreis naar Bulgarije
 • 31 oktober-11 november | Vrouwenreis naar Thailand
 • 7-19 november | Alle leeftijdenreis naar Nepal
 • 22-29 november | Gemeentereis naar Egypte

 

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.gzbexperience.nl/reizen.

 

Driebergen, 26 januari 2022

Van gevangene tot student theologie

Wie had ooit kunnen denken dat Mervin (36) zou gaan studeren aan het Namibia Evangelical Theological Seminary (NETS)? Hij was een ‘vechter’ uit het ruige zuiden van Namibië en zat vol boosheid. Omdat hij een vrouw had mishandeld, kwam hij in de gevangenis terecht.

“Een uur lijkt daar een dag te duren en een dag voelt als een week. Dus dan heb je heel veel tijd om na te denken.” Via een Alphacursus kwam Mervin uiteindelijk tot geloof. “Ik gaf mijn hart aan de Heere. Het veranderde mijn leven. Ik moest onder ogen zien wat ik verkeerd had gedaan en mijn excuses aanbieden aan de vrouw die ik mishandeld had.” Achter de tralies raakte Mervin onder de indruk van het Bijbelgedeelte over Paulus en Silas, die God prezen in de gevangenis. “Net als zij voelde ik Gods aanwezigheid. Ondanks de gevangenismuren voelde ik vrijheid. Eerst was ik dood door de zonde, maar nu was ik levend gemaakt!” Uiteindelijk kwam Mervin vervroegd vrij. Nu, vijftien jaar later is hij student op het NETS. “Soms worstel ik nog met boosheid en met wat ik gedaan heb. Maar dan herinner ik mezelf aan waar ik was en wat God gedaan heeft in mijn leven. En ik zie hoe Hij mij vandaag wil gebruiken.” Het NETS helpt Mervin om verder te groeien en zich voor te bereiden op zijn werk in de kerk. “Ik wil graag toegerust worden. Ik leer hier elke dag opnieuw en ik wil blijven leren!”

Gods werk gaat door. Dat blijkt wel uit het verhaal van Mervin. De GZB is dankbaar dat we ook in 2021 weer konden bijdragen aan het theologisch onderwijs in Namibië. Dít en nog veel meer werk is echter alleen mogelijk dankzij de steun van honderden gemeenten en tienduizenden donateurs die zich betrokken voelen bij het werk van de GZB. Heel hartelijk dank daarvoor!

 

Driebergen, 12 januari 2022

Nieuwe gezichten in de kerk

In 2013 begon ds. Peter Kleinbloesem als zendingswerker van de GZB met evangelisatiewerk in een krottenwijk van Lima, de hoofdstad van Peru. Er ontstond een kleine gemeente.

Onlangs was Peter er weer een keer op bezoek. “Lange tijd waren samenkomsten door corona helaas niet mogelijk. Gelukkig sinds een aantal weken weer wel. Wat was het fijn om ook veel nieuwe gezichten te zien in de kerk! Wat ook raakte was de honger naar het Woord van God en het verlangen om met elkaar te zingen. Dat was merkbaar tijdens de dienst, maar ook achteraf. Ik had de eerste zondag een stuk of tien Bijbels meegenomen om uit te delen. Dat bleek lang niet genoeg te zijn. Veel meer mensen vroegen om een Bijbel. De volgende zondag dus nog een doos met Bijbels meegenomen. God bouwt Zijn Koninkrijk!”

Dit is een van de verhalen in het november-nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Vindt u het mooi om te horen hoe God wereldwijd mensen tot geloof brengt en in beweging zet om het Evangelie te delen met anderen? Meld u dan aan via www.gzb.nl/allevolken. De GZB stuurt u het blad met alle plezier toe.

Driebergen, 27 december 2021

De GZB is op zoek naar een Bijbelstudiecoördinator voor Malawi

Wil je je talenten inzetten binnen Gods wereldwijde kerk? Vind je het mooi om samen met groepen actief met de Bijbel bezig te zijn? De GZB zoekt een coördinator voor het uitbouwen en implementeren van een nieuw Bijbelstudieprogramma in Malawi.

De kerk in Malawi groeit hard. Dat is prachtig, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Veel mensen zijn nog niet of nauwelijks thuis in de Bijbel. De partnerkerk van de GZB, de Presbyteriaanse Kerk van Centraal-Afrika (CCAP), wil daar verandering in brengen en is onder leiding van ds. Gert van de Pol een Bijbelstudieprogramma gestart. Dit programma moedigt mensen aan om samen Bijbelstudie te doen. Mensen delen wat het Bijbelgedeelte met hen doet en helpen elkaar om de verbinding te leggen met het dagelijks leven. De Bijbelstudiemethode is erop gericht dat iedereen actief meedoet en dat mensen groeien in hun geloof.

Ds. Gert van de Pol keert in 2022 terug naar Nederland. Om het programma verder uit te bouwen en te integreren binnen de verschillende gemeenten in het zuiden van Malawi, zoekt de GZB een opvolger. Kijk voor meer info over deze en andere vacatures van de GZB op www.gzb.nl/vacatures.

 

Driebergen, 1 december 2021

 

In een paar uur tijd verwoest

Joanne en Willem Folmer werken beiden als arts in Congo, een land geteisterd door armoede en geweld. Afgelopen zomer werd hun ziekenhuis aangevallen door rebellen. Gelukkig zijn de patiënten en de medische staf gespaard gebleven, maar veel van wat de afgelopen jaren is opgebouwd, werd in een paar uur tijd verwoest.

Willem en Joanne waren op dat moment met verlof in Nederland. Het was heftig voor hen om te horen dat ook hun huis verloren was gegaan. Willem: “Tegelijkertijd beseften we ook wel dat het voor ons een relatief probleem was. Asoga, hoofd van de verpleging, was meer dan vijf jaar bezig geweest om een nieuw huis te bouwen. Het was bijna af. En op die ochtend in een enkel uur volledig vergaan. Alles kapot en kwijt.”

“Tienduizenden vluchtelingen in Congo hebben de afgelopen jaren hun hele hebben en houden verloren. In het geweld en de chaos gaat hun leven door. We vinden het soms verbijsterend om de veerkracht van onze collega’s en vrienden te zien. Ondertussen merken we hoe heftig dit voor ze is. En ze zuchten vaak om de chaos in hun land. Hoe lang nog? Hoe vaak nog? Waarom grijpt U niet in God?”

 

 

Driebergen, 17 november 2021

 

GZB verspreidt lichtpuntjes in de donkere dagen voor Kerst

Christenen wereldwijd leven de komende periode toe naar Kerst. We herdenken en vieren de komst van de Heere Jezus. Hij bracht licht in onze donkere wereld. Met een mooie raamsticker ‘Shine your light’ roept de GZB op om het licht van het Evangelie verder te verspreiden. Juist ook nu!

In Praag leven duizenden mensen op straat. Zij zwerven van de ene vuilnisbak naar de andere. Op zoek naar iets te eten. Zeker nu het winter wordt, is het leven voor hen extra zwaar. De kerk van Leendert en Nelleke Wolters, zendingswerkers van de GZB, zet zich al jaren in om eten uit te delen. En als het even kan ook wat kleding en toiletartikelen. Evenals vorig jaar wil ook nu weer een groep vrijwilligers een kerstmoment organiseren. Er is een traditioneel kerstdiner en er worden honderden ‘kerstsokken’ uitgedeeld, gevuld met lekkers en toiletartikelen. Op deze manier verspreiden zij licht in het donkere leven van daklozen in Praag.

Gratis te bestellen: raamposter ‘Shine your light’

Ook in Nederland wil de GZB graag lichtpuntjes verspreiden. Onder de naam ‘Shine your light’ heeft de GZB een prachtige raamsticker ontwikkeld. Centraal staat daarbij de opdracht uit Mattheüs 5:16: “Laat je licht schijnen”. Hoe laat jij je licht schijnen? In de donkere dagen voor Kerst een mooie oproep, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die langs je huis lopen. Laten we met elkaar omzien naar mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De GZB hoopt dat zoveel mogelijk mensen deze – gratis – raamsticker bestellen. Dat kan via www.zendingsmaatje.nl/lichtpuntjes.

Bij de raamsticker deelt de GZB ook inspirerende voorbeelden vanuit Gods wereldwijde kerk van mensen die in hun eigen omgeving licht verspreiden. Doe je mee?

 

 

Driebergen, 3 november 2021

 

“De islam is dé uitdaging voor de wereldkerk”

Met deze uitspraak begint ds. Laurens Jan Vogelaar de aflevering van de GZB-podcast ‘Deel je leven’. Hij vraagt zich als zendingswerker in Indonesië af hoe wij onze roeping richting de islam concreet kunnen maken. En hoe we naast de mensen kunnen staan, di

e een andere religie aanhangen. Hij vertelt hoe we onze naastenliefde naar hen toe kunnen tonen, zoals Jezus dat ook deed met de mensen om Hem heen. Ook stelt hij zich de vraag hoe hij zelf vast kan houden aan zijn ideaal om te leren van de wereldkerk als je ook ruzie en gedoe tegen het lijf loopt? In Indonesië is het gezag van de familie erg belangrijk, dat stijgt boven het gezag van de kerk uit. Des te belangrijker is het dat er bij conflicten een band met Christus mag zijn binnen zo’n familie. In de Bijbel staat een goede gemeenschap met God en elkaar centraal. Dat hoopt Laurens Jan ook uit te kunnen dragen naar de mensen in Sulawesi.

 

 

 

De aflevering met ds. Laurens Jan Vogelaar vindt u op www.gzb.nl/podcast. Bent u na het beluisteren van de podcast geraakt door het verhaal van Laurens Jan en wilt u het werk van de familie Vogelaar steunen? Word dan hun Zendingsmaatje via www.zendingsmaatje.nl.

 

 

 

Driebergen, 20 oktober 2021

Vacatures GZB

Is er bij u, bij jou het verlangen om elders in deze wereld van betekenis te zijn? Ben je flexibel, avontuurlijk en bereid om te leren? En wil je je talenten graag inzetten in Gods wereldwijde kerk? De GZB gaat graag met je in gesprek!

Momenteel zijn er onder andere de volgende vacatures:

 • Docent voor een theologische opleiding in Colombia
 • Onderwijsvrijwilligers voor thuisonderwijs van zendingskinderen
 • Jeugdwerkadviseur voor de kerk op de Filipijnen
 • Netwerkbeheerder voor een theologische opleiding in Colombia
 • Stageplek bij een gemeentestichtingsproject in Praag, Tsjechië
 • Missionair gemeenteopbouwwerker in Albanië

 

Kijk voor meer info en een overzicht van alle vacatures op www.gzb.nl/vacatures.

 

Driebergen, 6 oktober 2021

 

 

Met de Nieuwsgier op reis naar Costa Rica of Indonesië

Wat is hij toch nieuwsgierig! Het liefste wat hij doet is zijn vleugels uitslaan en verre landen bezoeken. Niet alleen om heerlijk op vakantie te gaan – dat ook – maar ook om te zien wat de GZB daar doet. Bent u voor de kinderen van de (zondags)school of club op zoek naar een leuk programma om samen met zending bezig te zijn? Kijk dan snel even op www.gzb.nl/wereldkids.

Bij diverse landen heeft de GZB een programma samengesteld met onder andere verhalen uit de wereldkerk, filmpjes, een Bijbelverhaal met verwerking, bijpassende spellen en een creatieve verwerking! Maar het leukste is toch wel de aflevering van GZBtv. De eerste gaat over Costa Rica en er is er ook één beschikbaar over Indonesië.

 

Driebergen, 22 september 2021

 

“Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen”
Werken en leven in Zuid-Soedan? Jeannette de Groot moest er niet aan denken. “Laat dat maar aan jonge mensen over, die het avontuur willen opzoeken”, zei ze tegen haar man Peter. Toch vertrok ze drie jaar geleden naar deze regio. “Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen”, zegt Jeannette. Hoe ging dat precies? Dat kunt u beluisteren in de GZB-podcast die te vinden is op www.gzb.nl/podcast. Ze vertelt hoe ze samen met haar man al drie jaar als zendingswerker in het vluchtelingenkamp in Oeganda werkt, waar mensen in tenten wonen omdat ze gevlucht zijn voor de oorlog. Ze staat hen bij en geeft hen voorlichting over gezondheidszorg, waardoor de mensen in het kamp minder snel ziek worden. Ook vertelt ze op aangrijpende wijze hoe eenzaam haar bestaan soms is, te midden van de lokale bevolking. Maar bovenal geeft ze aan hoeveel het waard is om Gods leiding te volgen naar de plek die Hij je wijst.

 

Bent u na het beluisteren van de podcast geraakt door het verhaal van Jeannette en wilt u het werk van haar en haar man Peter steunen? Word dan hun Zendingsmaatje via www.zendingsmaatje.nl.

 

 

Driebergen, 8 september 2021

Tegen de stroom in

In het wereldbeeld van veel Afrikanen neemt magie en voorouderverering een belangrijke plek in. Ook voor christenen is het niet ongebruikelijk om in tijden van crisis een traditionele genezer te bezoeken.

 

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog, zendingswerkers in Malawi: “Toen onze vriendin Hedwig borstkanker kreeg, is ze op een bijzondere manier tot geloof gekomen. Toch was ze als jonge christen naar een ‘ziener’ geweest om te weten wie haar deze ziekte had gestuurd. De ziener wist het: een familielid had haar vervloekt. De traditionele genezer kon wel iets regelen. Hij stuurde een boze geest die wraak zou nemen. Hedwig weet nu dat haar familielid niets met haar ziekte te maken heeft gehad. Ze is ook steeds meer vrijgekomen van negatieve geestelijke bindingen uit het verleden. Toen ze ging trouwen, en Willem-Henri het huwelijk mocht inzegenen, was ze vastbesloten dat er geen traditionele rituelen mochten plaatsvinden.”

 

Het verhaal van Hedwig is te lezen in het onlangs verschenen nummer van Alle Volken, het magazine van de GZB. Dit keer stond het blad in het teken van Evangelie en cultuur. Welke invloed heeft de cultuur waarin we opgroeien op ons geloof? Wilt u Alle Volken in het vervolg ook ontvangen? Meld u dan aan via www.gzb.nl/allevolken.

 

Zending verbindt Nederland met Gods wereldwijde kerk. Samen met u willen we mensen over de hele wereld bereiken met het Evangelie. We willen werken aan gemeenten waar iedereen welkom is, waar mensen groeien in geloof, waar oog is voor elkaar en voor kwetsbare groepen in de samenleving. Kijk voor meer info op gzb.nl.